Édes is, csípős is: paprika

Bemutatjuk a sokoldalú vitaminbombát


A klasszikus magyar ételek kihagyhatatlan összetevője. Van, aki az édesre, van aki a csípősre esküszik, fogyaszthatjuk nyersen, főzve, párolva, töltve vagy grillezve, de egy biztos: a paprikát csak szeretni lehet!

 Ez az élénk színű zöldségféle Közép- és Dél-Amerikából származik, ahol már i.e. 5000 évvel termesztették. A paprikát a spanyol és portugál hódítók hozták magukkal Európába, ahol aztán nagyon gyorsan elterjedt. Kezdetben élelmiszerként, később csípős fűszerként is használták, enyhe “édesnemes” változata célzott nemesítés eredménye.

A paprikához egy világraszóló magyar siker is fűződik – és most nem a lecsóra gondolunk, bár az is csodaszámba megy, hanem a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albertre, aki a világon elsőként állított elő C-vitamint, méghozzá szegedi fűszerpaprikából.

A paprika C-vitamintartama még a citrusfélékénél is magasabb, ezért is fontos, hogy minél gyakrabban fogyasszuk. Szerencsére a paprika megunhatatlanul sokféle és változatos. Vékony, lapos, paradicsom alakú, kaliforniai – más és más ízvilág, érdemes mindet kipróbálni!

Ami a recepteket illeti, több kötetnyi paprikával készült étel létezik, a klasszikus hazai egytálételekől a mediterrán konyha különlegességein át a grillezett, töltött csodákig és a paprikával készült mártásokig, szószokig. Kedvenc paprikás étele mindenkinek van! És persze vannak, akik szerint a világon a legfinomabb dolog a friss, ropogós hazai paprikával beborított vajas kenyér. Paprikás jó étvágyat kívánunk mindenkinek!