Miben rejlik a paprika titka?

... Bevásárlás: A friss paprika feszes, sima héjáról és zöld száráról könnyen felismerhető. Olykor-olykor ráncos paprika is kapható az üzletekben - ezt ugyan valamivel hosszabb ideig tárolták, ennek ellenére még problémamentesen feldolgozható.

... Hámozás: Időnként - pl. ha pépesíteni kell - szükség van a paprika héjának eltávolítására. Ehhez középen vágja ketté a paprikát, távolítsa el a magházat. A felezett paprikákat vágott felükkel lefelé helyezze egy sütőlapra, és a sütő felső sínjén süsse addig, míg széle enyhén feketék nem lesznek. Öntse le a még forró felezett paprikákat hideg vízzel, és hagyja kihűlni. Ezután a héj egyszerűen lehúzható.
... Tárolás: A paprika a melegre és hidegre egyaránt nagyon érzékeny, a legjobban egy hideg pincében, vagy a hűtőszekrény zöldséges rekeszében érzi magát, ahol egy hétig eltartható. De figyelem: A hőmérséklet ne legyen 8 °C alatt! Szobahőmérsékleten többnyire már három nap után megromlik.

... Fogyasztás: Úgynevezett „fingerfood”-ként (előétel, falatka) a nyers paprika minden alkalomra ideális, ezen kívül számos anyagban - mint pl. vitaminokban - is igen gazdag. Aki melegen jobban szereti, a paprikát megfőzheti, megsütheti, párolhatja, grillezheti, vagy mártásokhoz, levesekhez és turmixokhoz is felhasználhatja.

... Erő/Csípősség: A kapszaicin az az anyag, ami a paprika csípősségéért felelős. Gyakorlati szabálynak minősül: Minél kisebb a paprika, annál erősebb! A kis paprikák akár 100-szor csípősebbek is lehetnek „nagy” méretű rokonaiknál, és a fűszerpaprika készítés alapjául szolgálnak. A chili (ill. éretlen formájában a peperoni) szintén a étkezési paprika rokona, amely teljes erejét szárított és őrölt formában bontja ki. A speciális chili-keresztezések akár kétmilliószor olyan erősek lehetnek, mint a mi étkezési paprikánk!