Ropogós csemege: A SÁRGARÉPA

Ragyogó narancssárga színnel és friss levélzölddel, így ismerjük és szeretjük a sárgarépát. Magyarország egyik legkedveltebb zöldségféleségének számít, és szezonja szinte egész évben tart*. Mindenekelőtt nyers ételként fogyasztva, bármilyen fűszeres öntettel népszerű, vagy salátákban is gyakran előfordul, finom, édeskés íze miatt a gyermekek és csecsemők is nagy rajongói a narancsszínű zöldségnek. Ezt a lelkesedést már az ókori rómaiak, illetve a görögök is megosztották velünk, akik a ropogós zöldséget gyógyszerként is használták. Az, hogy gyógyszerként megfelel-e, kérdéses, az mindenesetre biztos, hogy a sárgarépa béta-karotinban gazdag, ami az emberi szervezetben A-vitaminná alakul át, és a sárgarépa erőteljes színét is ez adja. A sárgarépa az idő folyamán nemesítésre került: a természetben a répa mindenekelőtt fehér, sárga vagy akár ibolyakék színben fordul elő.

Azt, hogy végső soron melyik színt és formát részesítjük előnyben, mi döntjük el: a sárgarépa mindenesetre igen sokoldalú növény. A nyári salátákon kívül gyümölcstartalmú levek (smoothie-k) összetevőjeként, vagy akár desszertként is felhasználható. Csak annyit kell tenni, hogy kipróbáljuk, és biztosan ízlik majd még a zöldségfalóknak is.

Tudta-e? A béta-karotin zsírban oldódó és a legjobban akkor hasznosul, ha a sárgarépát néhány csepp olajjal vagy dióval készítjük el, illetve ha azonnal megfőzzük, esetleg megpároljuk.

* Időjárásfüggő