Mire érdemes figyelnünk az uborka esetében?

... az ízre
Ha az uborkát túlságosan hideg helyen tároljuk, elveszíti ízét és akár üvegessé is válhat. Ezért az uborkát ne hűtőszekrényben, hanem más hűvös helyiségben tartsa, és kerülje a túl hosszú tárolási időt!

... a vitaminokra
A bio termesztésből származó uborkák esetén a héját nem szükséges eltávolítani. Ezzel még jót is tesz, hiszen közvetlenül a héj alatt található a legtöbb vitamin, mint például az E-vitamin, amely az egészséges sejtek védelméről gondoskodik, és amelyet szintetikus formában egyre növekvő mértékben használnak a kozmetikai iparban is*.

... a nedvességtartalomra
Nem csodálkozunk azon, hogy az uborkás pakolás már nagyanyáink generációjánál is kedvelt szépségápolási klasszikusnak számított. Ehhez reszeljünk le egy negyed hámozatlan uborkát, keverjük össze kettő evőkanál túróval vagy joghurttal, és vigyük fel az arc, a nyak és a dekoltázs területére! Hagyjuk kb. 10 percig hatni, majd mossuk le! Az érettebb bőr esetén nyugodtan tehetünk egy evőkanál tejszínt a pakolásba.

...a párosításra
Az uborka önmagában egy viszonylag semleges zöldség, azonban minden párosításnak extra friss ízt ad. Fordított esetben pedig a klasszikus uborkasalátát is feldobhatjuk némi egzotikus jelleggel. Ehhez facsarjuk ki egy narancs levét, és öntsük az uborkára! Az öntetet finomítsuk pár csepp olívaolajjal, és máris élvezhetjük az ízeket!

...az energiatartalomra
Ami 100 g uborka esetén rendkívül kevés: 12 kalória, így a könnyű zöldség tökéletes táplálék mindazok számára, akik egy kis súlyfeleslegtől szeretnének megszabadulni. Ezen felül az uborka E-vitamin tartalmával belsőleg is a fiatalság forrásaként hat sejtjeinkre.

... a feldolgozásra

Az uborka dinsztelve vagy párolva is megőrzi könnyű nyári zöldség ízét. Ehhez azonban távolítsuk el a magokat, mert azok víztartalma a legmagasabb!

... a hideg uborkára
Kiváltképp a hidegkonyha esetében játszik az uborka jelentős szerepet, legyen szó akár szószról, levesről, salátáról vagy italról. A klasszikus gin-tonik koktélt is szívesen szervírozzák uborkaszeletekkel. A különösen forró nyári napokra egész egyszerűen készítsen belőle gin-tonik fagylaltot úgy, hogy a koktélt jégkockaformába önti, és egy éjszakára a mélyhűtőbe teszi!


*Forrás: www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/zoldsegtermesztok/ch11s03.html