Tudatos étkezés – egészséges élet

Változtatni akar táplálkozásán, vagy jobban oda szeretne figyelni arra, hogy mit eszik? Az ALDI segít Önnek ebben. Az üzleteinkben kapható majdnem minden csomagolt élelmiszeren fel vannak tüntetve a tápértékadatok egy tápértékhordó és egy tápértéktáblázat formájában. A tápértékjelölés tájékoztatást ad az adott termék energiatartalmára vonatkozóan. Ezen felül fel van tüntetve a különböző tápanyagok mennyisége, valamint az, hogy hány százalékát fedezik az átlagos napi szükségletnek.

Javasolt napi bevitel
A cukrokhoz és zsírokhoz hasonlóan a vitaminok és ásványi anyagok is fontos alkotórészei a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. A „kiegyensúlyozott” azon élelmiszerek helyes összetételére utal, amelyek fedezik a javasolt napi fehérje, szénhidrát, zsír, rost, vitamin és ásványi anyag, valamint nátrium/só bevitelt. Termékeinken feltüntetjük az irányadó napi beviteli értékeket. Ezek egy átlagos felnőtt energiaszükségletére vonatkoznak, amely 2.000 kilokalória (kcal)/8.400 kilojoule (kJ). A táplálkozási szakértők ezt az értéket tartják irányadónak az egészség megőrzése és a jó közérzet fenntartása érdekében.   

Tápértékhordó/tápértéktáblázat

A tápértékadatok helyes értelmezése
A majdnem minden élelmiszer termékünkön megtalálható tápértékhordóés tápértéktáblázat részletesen tájékoztat az adott termék energiatartalmáról és a benne található tápanyagokról. Segítünk Önnek, hogy helyesen értelmezze az adatokat:  

Tápértékhordó
A tápértékhordó a csomagolás elülső oldalán helyezkedik el, és arról tájékoztat, hogy mennyi az adott termékből egy adag, valamint ennek az adagnak mennyi az energiatartalma. Ennek az adatnak a mértékegysége a kilojoule (kJ) és a kilokalória (kcal). A tápérték-ábra alsó része ezen kívül azt is megmutatja, hogy mennyi az energiatartalom százalékos értéke egy adagra, egy átlagos felnőtt irányadó napi beviteli értékére vonatkoztatva. Az ábra alatt még feltüntetésre kerül a 100g, illetve 100 m l termékre vonatkozó energiatartalom is.   

Tápértéktáblázat
A termék csomagolásának oldalán vagy hátulján az energiatartalom mellett az adott áruban található legfőbb tápanyagok is fel vannak sorolva egy táblázatban. Ezek a következők:

 • zsír
 • telített zsírsavak
 • szénhidrát
 • cukor
 • fehérje

A táblázat a fő tápanyagok mennyiségét mutatja meg 100 gramm, illetve 100 milliliter termékben, valamint általában az egy adagban található mennyiségeket is felsorolja. Ezt kiegészítve az is feltüntetésre kerül, hogy az egyes tápanyagoknak mennyi a százalékos aránya egy adag termékben, az irányadó napi beviteli értékre vonatkoztatva.

A termékeken feltüntetett tápértékekkel már minden szükséges információ rendelkezésre áll a kiegyensúlyozott étrend összeállításához. Emellett azonban nem szabad elfelejteni, hogy fogyasszunk naponta friss gyümölcsöt és zöldséget, mivel ez további fontos tápanyagforrás. 

 1. Tápanyagok
 2. Átlagos tápérték 100 g, illetve 100 milliliter termékben
 3. Átlagos tápérték egy adag termékben
 4. A tápértékek százalékos arányai egy adagra, az átlagos felnőtt számára irányadó napi beviteli érték alapján
 5. Egy átlagos felnőtt számára irányadó napi beviteli érték
 6. Adagok száma a csomagban