Biztosított minőség a termékfejlesztéstől az értékesítésig

Kétszeresen és háromszorosan még biztonságosabb: ezzel a mottóval fejlesztette ki az ALDI azt a minőségbiztosítási rendszert, amely minden terméket többszörösen is vizsgálatnak vet alá – a fejlesztéstől a feldolgozáson át egészen az értékesítésig. Ennek során mind az élelmiszerekre, mint pedig a non-food termékekre saját minőségi normákat határoztunk meg, amelyek részben jóval szigorúbbak a törvényi követelményeknél.

A beszállítók kiválasztása
Minőségbiztosításunk a beszállítók kiválasztásával kezdődik. Kizárólag olyan vállalatokkal működünk együtt, amelyek saját minőségbiztosítási rendszerrel rendelkeznek, és ezáltal szigorú követelményeket támasztanak saját termékeik minőségével szemben. Ilyen módon egyfelől biztosítani tudjuk, hogy valamennyi törvényi követelmény teljesítésre kerüljön. Másfelől bizonyosak lehetünk abban, hogy a beszállító osztja a mi kompromisszumoktól mentes minőségfelfogásunkat. Élelmiszer-beszállítóinktól például megköveteljük az International Featured Standards Food (IFS) szerinti tanúsítványt vagy egy, speciálisan az ALDI számára végzett IFS gyorsauditálást.

Termékspecifikus minőségi normák
textíliák esetében egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az Öko-Tex 100 standardra. Elektromos cikkek, játékok stb. esetében megköveteljük, hogy termékeink minimálisan az idevonatkozó EU irányelveknek eleget tegyenek. Kisbútorainknak és kerti bútorainknak bizonyíthatóan fenntartható erdőgazdaságból kell származniuk. Ez csak néhány példa azokra a termékre vonatkozó minőségi normákra, amelyek minden egyes esetben a beszállítókkal fennálló viszony alapját képezik számunkra.

Független intézetek által végzett többszörös ellenőrzés
Legyen szó élelmiszerekről vagy fogyasztási cikkekről – a forgalomba hozatal előtt minden beszállítónak be kell vizsgáltatnia termékeit független vizsgáló intézetekkel, és megfelelő vizsgálati tanúsítványokkal kell igazolnia azok kifogástalan minőségét. És ez még nem minden. Rögtön az áru beérkezését követően – és részben már az árufejlesztés folyamata közben is – szúrópróbaszerűen mintákat veszünk és házon belül teszteljük a termékek minőségét. Ezzel párhuzamosan egy független laboratóriumban ismételten átfogó vizsgálatnak vetjük alá az árukat. Így mindig sor kerül az ellenőrzés ellenőrzésére is.

A károsanyag-terhelésre vonatkozó saját vizsgálati normák
Bizonyos termékek esetében saját vizsgálati normákat határoztunk meg annak érdekében, hogy például a gyümölcsben, zöldségben vagy napi használati tárgyakban esetlegesen fellelhető speciális károsanyag-maradványokat elemezzük. A fejlődő tudományos ismereteknek és az elemzési módszerek fokozatos finomodásának megfelelően szakértőink folyamatosan optimalizálják azokat a paramétereket, amelyek alapján termékeinket vizsgálni kell. Különösen a károsanyag-jelenlét ellenőrzésének kérdésében részben jóval túllépünk a törvényben előírt vizsgálati paramétereken. Például az általunk alkalmazott PAH (policiklikus aromás szénhidrogének) határértékek esetében, a GS-jelölés odaítélésének kritériumaira támaszkodva, kiegészítjük a törvényben rögzített követelményeket.