Minos

Olívaolajunk, a „Minos“ az első minőségi osztályba tartozó (= extra szűz) olaj – közvetlenül olajbogyókból kerül kinyerésre mechanikus eljárással. Ezt a kitüntető címet csak olyan olívaolajok viselhetik, amelyeket legfeljebb 27 °C-os hőmérsékleten vagy hagyományos, hidraulikus présben (első hidegpréselés) vagy modern centrifugarendszerekkel (hidegsajtolás) nyerik ki. Ez a kíméletes előállítás, valamint a frissen szüretelt olajbogyók gyors feldolgozása biztosítja az olajbogyók jellegzetes zamatának megőrzését.

Mi a mi olívaolajunk különlegessége?

A Földközi-tenger teljes térségében több, mint 150 különböző olajfa-fajta létezik. A mi görög olajunkhoz kizárólag Koroneiki olajbogyókat használunk fel. Ezek a kisméretű olajbogyók méretüknél fogva kevésbé alkalmasak étkezési olajbogyónak, ideális alapot jelentenek azonban egy nagyon jól eltartható, kellemesen jellegzetes zamatú olaj előállításához. Azok az olajok, amelyek kizárólag egy termesztési régió terméseiből származnak, és amelyeket csak ebben az adott régióban szüretelnek, sajtolnak és palackoznak, különösen jó minőségűnek számítanak, és viselhetik a védett P.D.O. (= ProtectedDesignation of Origin) eredetjelölést. A Koroneiki olívák a Minos olívaolaj esetében Krétáról származnak.

Spanyolország és Olaszország mellett Görögország Európa harmadik legnagyobb olajfa-termesztő területe. Az asztali olívaolajok és más olyan kiváló minőségű mezőgazdasági termékek, mint a bor vagy fetasajt mellett a görög olívaolaj mára már Görögország egyik legkeresettebb exportcikkévé vált. Azzal, hogy termékkínálatunkban ez a görög olaj is szerepel, mi is adózunk népszerűségének.

Legfőbb célunk a minőség

Az első kivont olajtól a palackig – az olívaolajok minőségét minden egyes lépés során előre meghatározott minőségi kritériumok alapján ellenőrizzük. Mivel olívaolajunk már évek óta ugyanabból a krétai palackozóüzemekből származik, így folyamatosan lehetőségünk van gyűjteni és összevetni a vizsgálati eredményeket. Nem csak az olyan vegyi / analítikai paramétereket vizsgáljuk, mint a ftalátok (lágyítók) vagy bizonyos zsírsavak jelenléte, melyek döntő jelentőségűek az olaj minősége szempontjából, hanem akkreditált ún. panelek (pl. a Német Olívaolaj Panel) ellenőrzik az érzékszervekkel érzékelhető tulajdonságokat is.

Mi a panel?

A panel egy szakértőkből álló csoport (legalább nyolc képzett személlyel), amely az olívaolajat a „csípősség“, „gyümölcsösség“ és „kesernyésség“ jellemzők szerint sorolja be. A minőségi osztály meghatározásánál az érzékszervi vizsgálat a döntő. Vitathatatlan, hogy a legjobb minőségi osztályon belül is nagy minőségi különbségek állnak fenn elsődlegesen az íz, illat, a harmónia és a maradandó érték/tartósság  tekintetében. Az olyan érzékszervi finomságokat, mint az alma, articsóka, keserűmandula vagy friss füvek fogyasztását követő utólagos ízélményeket, ennél a tesztnél nem veszik figyelembe, azok a mindenkori fogyasztók szubjektív érzékelésének függvényei. Amint megállapítanak egy olyan hibát, mint avas, dohos, iszapos vagy szennyezett, az olívaolaj máris nem felel meg többé az „extra szűz olívaolaj” osztálynak.

A jó minőségű nyersanyagok, a kíméletes, de egyben csúcsmodern gyártás, valamint a szakintézetek és szakértők által folyamatosan végzett tanácsadás és ellenőrzés együttesen azt eredményezi, hogy vevőink biztosak lehetnek abban, hogy krétai olívaolajunk eleget tesz az általuk támasztott követelményeknek.

Castello

Márkánk, a „Castello extra szűz olívaolaj“ különböző, a földközi tenger vidékeiről származó olívaolajok keveréke – úgynevezett blend – olívaolaj.

Szakértők határozzák meg az úgynevezett „fingerprintet“. A kiváló minőségű olaj-blendek előállítása, akárcsak a konyak  vagy a whiskey esetében, igazi művészet, amely nagy tapasztalatot és körültekintést igényel. Ezért már a blendek kiválasztásánál is független intézetekkel működünk együtt. A kiválasztott beszállítók különböző olívaolaj-blendeket ajánlanak, amelyek mindegyike rendelkezik már vegyi és érzékszervi vizsgálati tanúsítványokkal. A szakértői vélemények alapján folytatják le az intézetek saját vizsgálataikat. Ennek során a blendeket a Német Olívaolaj Panel vizsgálja meg. Ezt követően a szakértők elkészítik a későbbi pályázati kiírás követelményprofilját. Saját márkánkhoz csakis olyan blendeket választunk ki, amelyek kifogástalanul megfelelnek az összes meghatározott minőségi követelménynek.

Mi a blend?

Úgynevezett blending (keverés) történik például a dohányáruk, tea, whiskey vagy olaj előállítása során. Blend alatt dohány, tea, maláta vagy olívaolajok különböző fajtáinak keverékét értjük. A blending (keverés) célja az, hogy az ízben, színben és aromában egy egészen különleges, sajátos karaktert érjünk el. Ha a kívánt karakter kialakul, akkor az adott keverékről egy úgynevezett fingerprintet („ujjlenyomatot”) – azaz keverék-kódot – készítenek. E szerint a fingerprint szerint történik minden további keverés. A fingerprint alapján a keverékek minősége a későbbiekben megbízhatóan ellenőrizhető.

A palackozás minden lépésének átfogó ellenőrzése
Az első kivont olajtól a palackig – a kiválasztott olívaolaj-keverék minőségét minden egyes palackozási lépés során analitikusan és érzékszervi vizsgálattal ellenőrizzük. A vizsgálati eredményeket gondosan dokumentáljuk, és összevetjük az előre meghatározott minőségi követelményekkel. Mielőtt a palackok kereskedelmi forgalomba kerülnek, a szakértők szúrópróbaszerűen még egyszer ellenőrzik az olaj érzékszervi és vegyi tulajdonságait, hogy meggyőződjenek arról, hogy azok a palackozás során nem változtak meg.