ABC...

Fishing boat and seagulls

Akvakultúra
Az akvakultúrából származó halak és tengeri állatok egyre jelentősebbek világszerte a világ vizeinek túlhalászata és a belvizek miatt. A tenger öko rendszerének védelme érdekében az állattenyésztés feldolgozást szigorúan szabályozó fenntartható erőforrás- és szennyvízmenedzsmentre, fajta szerinti tartásra, az állománysűrűség szem előtt tartására, valamint a környezetkímélő kemikáliák és antibiotikumok felhasználására van szükség.

ASC (Aquaculture Stewardship Council)
ASC egy tanúsítványrendszer, pecsétje fenntartható hal- és tengeri állati eredetű termékeket jelöl. A kék Marine Stewardship Council (MSC) pecsétjéhez hasonlóan, ami a felelős és fenntartható tengeri hal halászatot jelöli, a vásárló az ASC-logó láttán is biztos lehet, hogy a hal- és tenger állatainak tenyésztésére és a feldolgozása során környezetvédelemre és szociális sztenderdekre vonatkozó szigorú előírásokat betartották. Arra törekszünk, hogy kínálatunkat fenntartható termékekkel bővíteni tudjuk, és ezért, hogy vásárlóinknak ilyen termékeket tudjunk kínálni, beszállítóinkkal szoros kapcsolatot ápolunk.

Dolphin Safe – Nemzetközi tonhal ellenőrző program
Az Earth Island Institute felügyeli világszerte az összes tonhal-vállalatot és határozza meg a tonhal fogásának előírásait. A Dolphin-Safe logó termékekre nyomtatásával vásárlóink megbizonyosodhatnak róla, hogy a tonhal-halászat közben a delfinek nem sérültek és a tengeri ökoszisztéma is megóvásra került. 

FAO (- fogási terület)
Az ''Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi- és Mezőgazdasági Világszervezete'' (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) összesen 19 fogási területre osztotta és speciálisan számozta a világ vizeit. A csomagoláson feltüntetett FAO – fogási terület alapján a vásárló láthatja, hogy pontosan melyik tengerből vagy vízből származik a hal.

Fenntartható halászat
A fenntartható halászat kritériumai figyelembe veszik a környezet- és fajtavédelem sokrétű aspektusait: a körülmények egy egészséges nívón való tartása, a túlhalászás elkerülése, a főhaszonnal együtt lehalászott halfaj, valamint a tenger, folyók és tavak ökoszisztémájára ható negatív következmények egyértelmű csökkentése. A hal- és tengeri állat termékek több mint 60 %-a már rendelkezik a kék MSC–pecséttel – egy jel, ami mutatja, hogy a feldolgozott halak és tenger gyümölcsei olyan halászatokból származnak, melyek különféle tartóssági kritériumok szerint tanúsítva lettek.

Fogási dátum / fogás időtartam
Minden hal- és tengeri állati eredetű termék útja a beszállítóktól egészen a halászhajóig hiánytalanul visszakövethető. Ezzel vásárlóink a hal és tengeri állat termékeink tisztaságáról győződhetnek meg, a csomagoláson – ha ez lehetséges – még a fogási dátum és időtartam is megtalálható.

Fogási metódusok
Azokat a hal- és tengeri állati eredetű termékeket részesítjük előnyben, melyek fenntartható fogásokból származnak. Fenntartható fogási metódusok például szelektívek, ami annyit jelent, hogy leredukálják, illetve elkerülik a főhaszonnal együtt lehalászott halfajok kifogását. Metódusok, melyek a tengeri ökoszisztémára ható negatív kihatások alapján nem fenntartható besorolást kapnak, a hal-és tengeri állat termékeinkben amennyire csak lehet, kerülve lesznek.

GLOBAL G.A.P.
A GLOBAL G.A.P. egy minősítési rendszer, amely a mezőgazdasági termékek minőségbiztosításához egy, az egész világot behálózó önkéntes színvonalon nyugszik. A haltenyészetben az akvakultúra-üzemek az ezen területre kiterjedő GLOBAL G.A.P. kritériumai alapján kerülnek minősítésre. Ezek a tenyészüzemek környezetbarát módon dolgoznak, ami azt jelenti, hogy a környező ökoszisztémát érő káros behatások redukálódnak és a preventív gyógyszerek behatása elkerülhető.

Halászhajó
Beszállítóink hiánytalan visszakövethetőséget biztosítanak minden halászati- és tengeri állati eredetű termékünkre. Hogy vásárlóink meggyőződhessenek a hal- és tengeri állat termékeink tisztaságáról, az összes vadfogásból származó hal- és tengeri állat termékünknél a halászhajó is megadásra kerül – amikor csak mód van rá.

Illegális halászat
Az illegális, nem bejelentett, nem szabályszerű halászat megakadályozására és tiltására (röv. IUU) az EU megpróbál aktívan eljárni az IUU halászatokkal szemben. Hogy vásárlóinkat a hal- és a tenger állatai termékeink hiánytalan visszakövethetőségről biztosítani tudjuk, minden csomagoláson részletes adatokat közlünk a halak eredetéről.

Kerítőháló halgyűjtő nélkül
A kerítőhálós fogási módnál egy kisebb mellékhajó segítségével egy fogóhálót kör alakban a halraj köré helyeznek el. Végül a hálót, ami akár 2000 méter hosszú és 200 m mély is lehet, lentről összehúzzák és az állatok, melyek a hálóban tartózkodnak, a fedélzetre kerülnek. A hálórendszer speciálisan kifejlesztett menekülő járatával, valamint a háló részleges leeresztésével lehet a főhaszonnal együtt lehalászott halfajok kifogásának számát alacsonyan tartani.
Az ALDI lehetőség szerint előnyben részesíti a kímélő fogási technika ''kerítőháló halgyűjtő nélkül'' használatát. A halgyűjtők úszó objektumok, mint fatörzsek vagy tutajok, melyek részben a kerítőhálós halászatnál használatosak, azért hogy odacsalogassák a halrajokat. A főhaszonnal együtt lehalászott halfajok magas rátája miatt úgy döntöttünk, hogy a nyersanyagok beszerzésénél a kerítőhálós fogási módot, valamint a ''Pole and Line''-t részesítjük előnyben.

Kézi, sodortatott, rögzített és horgászbotos horogsor speciális "kerek" horoggal („Pole and Line”)
A „Pole and Line” halászat egy nagyon környezetbarát fogási módszer, ami gondoskodik arról, hogy szinte kizárólag csak a kívánt halfaj kerüljön kifogásra. Elsősorban tonhal fogásánál alkalmazzák ezt a tradicionális metódust, ami teljességgel lemond a hálók használatáról. A tonhal-halászatkor speciális, kifejezetten a célfajtának megfelelő kerek horgot használnak, mely által a más fajta halak vagy éppen a teknősök fogása elkerülhető. A fiatal állatokat kiválogatják és élve visszaengedik őket a tengerbe.

Kikötő
Az ALDI-nál minden hal- és tengeri állat termék hiánytalanul visszakövethető, ez annyit jelent, hogy beszállítóink be tudják mutatni a teljes termékláncolatot a halászhajótól a kikötőkön és feldolgozáson át egészen az üzletekig. És hogy vásárlóink megbizonyosodhassanak a hal- és tengeri állat termékeink tisztaságáról, ha a csomagolás mérete megengedi, összefoglaló származási adatok szerepelnek minden hal- és tengeri állat termékünkön.

Főhaszonnal együtt lehalászott halfajok
Halak és más vízben élő állatok, melyek véletlenül a hálóban kötöttek ki, ''melléfogásnak'' számítanak. Alapvetően arra törekszünk, hogy a ''melléfogás'' mennyisége minél kisebb legyen. Ezért a környezetvédő és fenntartható fogási módszereket részesítjük előnyben, azoknál is többek között azokat, melyeknél ügyelnek arra, hogy a tengeri teknősöknek vagy fókáknak, akusztikus jelekkel a delfinek lekorlátozásához, valamint speciálisan formált körkampók
a tonhal halászatánál kerülnek bevezetésre. Így a főhaszonnal együtt lehalászott halfajok kifogásának mennyisége egyértelműen redukálásra kerül.

MSC – Marine Stewardship Council
A kék Marine Stewardship Council-pecsét kínálatunk számos haltermékén megtalálható. Az intenzív halászat miatt világszerte fogyatkozó halállományra való reakcióként hívták életre 1997-ben ezt az elismert és független minősítési kezdeményezést. Tudósok, környezetvédő szervezetek és halászati szakértők mérhető kritériumokat alkotnak, hogy meghatározott halfajták állományát, az ökoszisztéma fenntarthatóságát, a tenger és lakóinak védelmét értékelni és ellenőrizni tudják. A halállományt elfogadható szinten tartják, a túlhalászatot elkerülik, a veszélyeztetett fajok állományának pedig időt biztosítanak, hogy újra megfelelő szintre kerüljenek. Ugyanakkor a tanúsítvány garantálja, hogy a fenntarthatóság szabványai ökológiai, törvényi és szociálpolitikai irányelveknek megfelelően valósulnak meg.
Az MSC tanúsítási folyamat a halászati üzem méretétől függően akár egy évig is eltarthat és csak egy nagyon pontos és átfogó független szakértői bizottság vizsgálata után valósulhat meg. Az MSC – tanúsítványt a Marine Stewardship Council 5 éves időszakra adja meg, ezt követően újra le kell folytatni a minősítési eljárást. Továbbá független ellenőrző pontok biztosítják szigorú szúrópróbaszerű kontrollfolyamattal, hogy a halászati üzemek az MSC – szabványokat betartsák. Emellett az üzemeknek tanúsítani kell, hogy csak ökológiailag elfogadható régiókban halásznak. Részletes információk az MSC munkájáról az alábbi link alatt érhetők el: www.msc.org

Nyílttengeri vonóháló
A tölcsér formájú úszó-vontatóháló, amit mélytengeri vontatóhálónak is hívnak, elsősorban hering, makréla, szardínia, tőkehal fogására szolgál. A hálót mélytengeri tengermélységben 500 méterig lassan a vízen keresztül húzzák, a halak ezáltal a vontatóháló tölcsérében gyűlnek össze.

Termékjelölés
Termékjelölés magában foglal minden információt, ami a halak visszakövethetőségét lehetővé teszi: az általános és a tudományos fajtamegnevezés, fogási terület és a halászati alterület, a halászhajó, fogási időpont, illetve intervallum egészen a kikötőig. Akvakultúránál a tenyésztési országot, illetve a feldolgozó üzemet jelöljük. A termékek csomagolásánál a vásárlók minden fontos információt megtalálhatnak a halak eredetéről.

Vadhalászatból származó halak
A vadhalászatból származó halak nem akvakultúra üzemekben tenyésztettek, közvetlenül a tengerből, folyókból vagy tavakból származnak (FAO).

Visszakövethetőség
Az ALDI-nál minden hal- és tengeri állat termék hiánytalanul visszakövethető. Hogy vásárlóinkat a hal- és tengeri állat termékek hiánytalan visszakövethetőségéről biztosítani tudjuk, minden csomagolásunkon összefoglaló származási adatokat közlünk.

Vonóhálós halászat
A vonóhálós horgászat esetében, ami különösen a fenékjáró halak, mint lepényhal vagy garnéla fogására lett bevezetve, az állatok egy hálóval kerülnek kifogásra, ami fajtájától függően egészen 1500 méterig a tengerfenéken kerül vontatásra
A vonóhálók behelyezése a más halfajták magas kihalászási rátájához és a tengeri ökoszisztémára ható negatív következményekhez vezethet, így az ALDI, amennyiben alternatívák rendelkezésre állnak, lemond az effajta fogási módokról.