Figyelemmel kísérjük a tudományos és technológiai fejlődést és külső szakértőkkel, tudományos intézményekkel együttműködve kísérleti projekteket tervezünk meg, melyekkel intézkedéseket tesztelünk, hogy energiát takarítsunk meg, és CO2 csökkentése által védjük az éghajlatot. Amennyiben az új rendszerek ésszerűnek és hatékonynak, valamint a diszkontkereskedelem területén is használhatónak bizonyulnak, meghozzuk hosszú távú befektetési döntéseinket.
 
Felelősségteljes környezetpolitikánk egyik fontos célja, hogy az üzletekben történő következetes energia megtakarítás mellett a CO2 kibocsátást jelentős mértékben csökkentsük. A légkör szén-dioxid (CO2) koncentrációjának túlzott megemelkedése számottevően hozzájárul a globális felmelegedéshez. Általános energia megtakarításokkal és a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának csökkentésével el lehet kerülni a levegő CO2-tartalmának további növekedését.

Elkötelezzük magunkat a gazdasági és ökológiai célkitűzések felelősségteljes összeegyeztetése mellett. Ebből kifolyólag környezettudatos cselekedeteink egyik súlypontja az energiamenedzsment. Ebben az összefüggésben különösen fontos, hogy figyelembe vegyük üzleteink különböző energia körforgásainak kölcsönhatásait.

 A CO2-kibocsátás csökkentését a környezetkímélő hűtési technika, a logisztika optimalizálása és üzleteink energiahatékonyságának növelésének segítségével célozzuk meg.

Az ALDI folyamatosan azon fáradozik, hogy megfeleljen a környezettel és a társadalommal szembeni felelősségvállalásának.

Környezetkímélő hűtési technikák

A hűtési technika területén belül állandóan olyan, a klímavédelem szempontjából fontos témákon dolgozunk, mint például a hűtőanyagok és az energiahatékonyság.  A következő újítások valósultak meg eddig az éghajlatunk védelmében: 

  • Az ALDI már 2000-ben lecserélte a hűtő- és klímaberendezésekben található hagyományos H-FCKW tartalmú hűtőfolyadékot az ózonréteget károsító hatása miatt és olyan berendezések mellett döntöttünk, melyek teljesen lemondanak az ózonkárosító hűtőközegről. Minden jelenlegi hűtőpult az ózonsemleges R 404A hűtőfolyadékkal vagy a környezetbarátabb R 134a, illetve CO2 hűtőközeggel üzemel.
  • Üzleteink új hűtőpultjai a környezetkímélő R 134a hűtőfolyadékkal működnek.
  • A hűtőanyag veszteségeket a berendezések szigetelésének javításával és a szigetelés évente kétszer történő felülvizsgálatával jelentősen csökkenteni lehetett. Annak érdekében, hogy a magas szivárgási értékkel rendelkező üzleteinket idejében be tudjuk azonosítani, minden ALDI üzletben bevezetésre került egy hűtőanyag szivárgásra figyelmeztető elektromos rendszer.
  • Az új hűtőpultok az optimalizált összetevőknek és szabályozásnak köszönhetően mintegy 20%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a régebbi berendezések.
  • Hűtőpultjaink energiatakarékos éjszakai rolókkal vannak felszerelve.
  • A speciálisan kifejlesztett világítási berendezések csökkentik az árura eső hőhatást, ezáltal javítva a hűtőpultok energia felhasználását. Az új polcok már LED-világítással vannak felszerelve.
  • A hűtőpultjaink üzemi állapotának felügyeletére és optimalizálására szolgáló távolsági adatátvitel folyamatosan épül ki.
  • Az elmúlt évek során modern és környezetbarát mélyhűtőpultokba való befektetésünknek köszönhetően a hagyományos, analóg módon szabályozott rendszerekhez képest 20%-kal tudtuk csökkenteni energiafogyasztásunkat. Dugós csatlakozóval rendelkező mélyhűtőpultjaink környezetbarát hűtőanyaggal, propánnal (R 290) üzemelnek, ami nem járul hozzá az üvegházhatáshoz és nincs semmilyen kimutatható ózonkárosító hatása.
  • Az ammónia (R 717) nevű hűtőfolyadék kémiai tulajdonságait tekintve kizárólag nagy hűtőberendezésekben alkalmazható, nincs ózonkárosító hatása és nem járul hozzá az üvegházhatáshoz. Az ammónia környezetbarát hatása miatt logisztikai központjaink hűtőberendezéseit kizárólag ezzel a hűtőanyaggal üzemeltetjük.

  Útközben is környezetbarát - az ALDI járműflotta

  Logisztikánk folyamatos optimalizálása nem csak a megtett kilométerek jelentős lecsökkentésében, hanem járműveink magasabb kihasználtságában is megnyilvánul. Mindemellett az ALDI összes kamionja 3 különböző hűtőzónával rendelkezik, hogy különböző hőmérsékletet igénylő termékek is egyidejűleg szállíthatóak legyenek az üzletekbe. Mindez jelentősen lecsökkenti a fuvarok számát és a felhasznált üzemanyag mennyiségét. A járművezetők intenzív tréningje által, mely során munkatársaink elsajátítják a biztonságos és gazdaságos vezetéstechnikát, a logisztika területén sikerült lecsökkenteni a fosszilis üzemanyagok felhasználását. A rendszeresen megrendezésre kerülő járművezető tréningek nem csak a teherautók üzemanyag fogyasztását csökkentik, hanem egyidejűleg javítják is járművezetőink közlekedésbiztonságát az utakon.
  Ezen kívül az ALDI elkötelezte magát, hogy az új teherautók beszerzésekor kizárólag az abban az időpontban legalacsonyabb káros anyag kibocsátású, Euro 6-os szabványnak megfelelő járműveket vásároljon.

  A már megépült ALDI üzletek számára egy energiafogyasztást ellenőrző rendszert szereltek be, hogy a nagy áramfogyasztású berendezések könnyen kiiktathatóak legyenek. Így minden üzletünkben sikerült jelentősen csökkenteni a szellőző berendezések üzemeltetési idejét, továbbá csökkentettük üzleteinkben a megvilágítás mértékét.

  A technika és a fejlődés legmagasabb csúcsán álló világító rendszerek beépítésének köszönhetően nagyon költség-és környezettudatosan bánunk a meglévő forrásokkal. Az általunk használt világítási berendezések hosszú élettartama, magas fényteljesítménye és energiahatékonysága miatt egyrészt takarékoskodunk a fontos erőforrásokkal, másrészt csökkenteni tudjuk az elektromos hulladék mennyiségét. Mind a hűtőpultokban, mind az üzletekben használt világító berendezéseink higanytartalma jóval alacsonyabbak az Európai Unió által engedélyezett higany határértékeknél, így ezek sokkal környezetbarátabbak, mint a hagyományos fénycsövek.

  Üzleteink kezdetektől fogva hő visszanyerő rendszerekkel vannak felszerelve. Ez annyit jelent, hogy a hűtőberendezéseink leadott hőjét fűtőenergiaként használjuk. Ezen intézkedéssel az üzlet fűtéshez szükséges energiaszükségletének jelentős csökkenését sikerül elérnünk. A még hiányzó fűtési energiát olyan környezetbarát meleglevegő-pumpával pótoljuk, mely nem használ fosszilis primer energiát.