Világszerte 30 százalékkal csökkentjük az általunk kibocsátott üvegházhatású gázok mértékét

Az ALDI Magyarország hazánkban az elsők között szerzett ISO 50001 energiagazdálkodási minősítést

Ambiciózus célt fogalmaztunk meg: a vállalat nemzetközi klímastratégiája szerint a cégcsoport valamennyi országban működő leányvállalata 2020-ra az eladótéri négyzetméter arányában 30 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2012-es bázisévhez képest. A vállalás minden ALDI leányvállalatra, így a teljes magyarországi ALDI áruházláncra is érvényes és másfélszerese az Európai Unió 2020-ra kitűzött 20 százalékos csökkentési céljának.

A vásárlókért, munkatársainkért, partnereinkért és környezetünkért felelős vállalatként folyamatosan vezetünk be környezetbarát alternatívákat és csökkentjük a globális felmelegedésre hatással lévő gázok kibocsátását.

A szén-dioxid kibocsátásának csökkentése:

A 2012-es évhez képest két év alatt 10 százalékkal csökkent egy átlagos üzletben az eladótéri négyzetméterre vetített CO2e (szén-dioxid egyenérték) kibocsátása. Ezt az eredményt kizárólag az energiahatékonyságot javító, illetve más, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenését eredményező tényezővel sikerült elérni. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának egyik jelentős tényezője a klíma- és hűtőrendszerekben alkalmazott hűtőközeg: az újonnan nyíló üzletekben közel felére sikerült csökkenteni a hűtőközeg korábbi CO2e értékét. Ezen felül az ALDI által az újonnan nyíló kereskedelmi egységekben alkalmazott hűtőrendszerek a szén-dioxidot, mint természetes hűtőközeget is alkalmazzák már.

Energiahatékony áramfogyasztás:

A másik jelentős tényező az üzletek és a biatorbágyi központi raktár – Magyarország egyik legnagyobb, egylégterű raktárépületének – áramfogyasztása, ezért az ALDI folyamatosan áll át a LED- technológián alapuló világítástechnikára, amelynek egyik jelentős lépéseként 2016 elején a fali hűtőbútorokban LED Tube fénycsövekre cseréli a vállalat a korábbi hagyományos neoncsöveket. A jövő év végétől pedig az újonnan nyíló ALDI üzletek valamennyi fényforrása - beleértve az eladóteret, a raktárt, a szociális helyiségeket, de még a parkolót is – LED- technológián alapul majd, így a harmadára-negyedére csökken az új üzletek világítástechnikájának áramfogyasztása.

Korszerű hűtő-és fűtőberendezések:

A harmadik jelentős lépés az üzletek fűtési és klimatizálási rendszerének újragondolása: az áruházlánc már korábban is a hővisszanyerés elve alapján működő fűtési rendszereket épített be az üzletekbe. A legmodernebb hővisszanyerő megoldásoknak köszönhetően 2015. december 17-én Sopronban megnyílt az első olyan ALDI áruház, amelynek fűtése 0 Celsius-fokig semmilyen külső energiaforrást - azaz sem fosszilis energiát, sem elektromos áramot - nem használ fel. Az épület fűtését az aljzatbetonba integrált „padlófűtésen” keresztül kizárólag a hűtőrendszer hulladékhője biztosítja. Ráadásul évek óta olyan épületfelügyeleti rendszert alkalmazunk, amely szabályozza és folyamatosan nyomon követi az energiafogyasztó berendezéseket, egyúttal kiszűri azokat az elemeket, amelyek meghibásodás, vagy rossz beállítás miatt a szükségesnél nagyobb energiát használnak az üzemelés során. A hulladékgazdálkodás terén is azt a célt követjük, hogy elsősorban minél kevesebb hulladék keletkezzen, ami pedig keletkezik, lehetőség szerint minél többször újra felhasználjuk, illetve felhasználási terület hiányában újrahasznosítsuk.

Szigorú energiapolitikánk hitelességét a TÜV Austria által kiadott, EN ISO 50001-es energiagazdálkodási tanúsítvány is igazolja, amelyet 2015 decemberében ítélt meg az ALDI Magyarország részére. Az ISO 50001-es szabvány kritériumai közé tartozik a tanúsítványnak megfelelő szervezetek energiaköltségeinek és az általuk kibocsátott üvegházhatású gázok mértékének csökkentése, illetve a hozzájuk kapcsolódó környezeti hatások mérséklése. Az ALDI a kereskedelmi láncok közül az elsők között szerezte meg ezt a tanúsítványt hazánkban, amellyel egyúttal eleget tesz az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény által előírt kötelezettségeknek is.