OÁZIS A MÉHEK SZÁMÁRA

A hobbikertészek számára a méhek fontos partnerek, akikre mindig számíthatnak. Karl Ploberger biokertész hosszú évek óta kutatja, hogyan segíthetnénk egyszerű eszközökkel és trükkökkel kis „kollégáit”.
„Saját erkélyünket vagy kertünket is igazi oázissá varázsolhatjuk a méhek számára, ha pár egyszerű tanácsot megfogadunk” – állítja a biokertész, és mindent elárul nekünk a kerti méhparadicsomról. Hadd osszunk meg most pár tippet Önnek is!

GONDOSKODJUNK A SOKSZÍNŰSÉGRŐL!

A színes virágokat, a sokszínű kertet nem csak az emberek szeretik, a tarka virágok nektárja és virágpora sok méhfaj számára is igazi csemegét jelent.. Minél színpompásabb a virágzat, minél több faj, fajta, változat virágzik lakóhelyünkön, annál több méhecske és más rovar talál élelmet a kertben vagy a teraszon. Természetesen az a legjobb, ha honos növényfajokat, fajtákat választunk.

 

ÜLTESSÜNK MÉHBARÁT VIRÁGOKAT!

A sokszínűség mellett az is fontos, hogy megfelelő virágfajokat, fajtákat ültessük a kertbe. Az őszirózsák, harangvirágok, szegfűk vagy virágzó zöldfűszerek sok finom táplálékot biztosítanak a méhek számára.

KERÜLJÜK A NÖVÉNYVÉDŐSZEREKET!

Igyekezzünk a kártevőket biológiai szerekkel vagy természetes ellenségeikkel sakkban tartani. Fontos, hogy kerüljük a kémiai-szintetikus növényvédőszerek használatát, ezek ugyanis óriási veszélyt jelentenek a méhekre. Az élelmiszerek esetében is keressük a permetszermentes biotermékeket!

KÉSZÍTSÜNK BÚVÓHELYET!

A vadon élő méhek nem kaptárban élnek. Segítsen nekik a fészekrakásban, a kertjében „vadon hagyott sarkokkal”, odvas fakérgekkel vagy rézsűvel! Akár miniatűr hotelt is készíthet, melyek jó fészkelő helyet biztosítanak a méheknek.