JANUÁR / FEBRUÁR

Méhészünk a téli hónapok során rendszeres időközönként ellenőrzi a méhhotel kaptárnyílásait, és eltávolítja az esetleges szennyeződéseket, hogy a méhek szép idő esetén akadálymentesen kirepülhessenek. Mivel méhhotelünk kaptárnyílásai fedettek, a hó nem okoz problémát szárnyas barátainknak. A kaptárok rácsokkal ellátott alja biztosítja a jó levegőkeringést.
A méhész a hideg évszakot főleg a keretek, az üres kaptárok tisztítására és javítására használja. A téli hónapokban méhészünk több időt fordíthat a továbbképzésre is: szakkönyveket búj, és méhészeti rendezvényekre jár. A jó méhész holtig tanul!

MÁRCIUS

Ebben a hónapban az egyik legfontosabb feladat a tavaszi átvizsgálásként is ismert ellenőrzés. A méhész ilyenkor megvizsgálja, hogy a családoknak megfelelő mennyiségű élelmiszer áll-e rendelkezésre, és megtisztítja a kaptárok alját. Fontos, hogy ellenőrizze a fiasításokat is, vagyis megállapítsa, hogy a méhcsaládokban van-e párosodott királynő. Ha nincs, a családot más méhcsaládokkal kell egyesíteni. Ugyanez történik a gyenge családokkal is.
Méhészünk mindezidáig nagyon elégedett volt az ellenőrzések eredményével. Fontos, hogy az anya a telet követően jó állapotban legyen, és szorgosan rakja a petéket. Jó idő esetén már márciusban útra kelnek az első méhek, hogy virágport gyűjtsenek. A virágpor ebben az évszakban rendkívül értékes, hiszen nélkülözhetetlen az utódok táplálásához – ez az egyik előfeltétele annak, hogy a család tavasszal gyorsan és jól tudjon fejlődni.

ÁPRILIS

Méhészünk áprilisban bővíti a családokat. Ehhez a helyigénynek megfelelően behelyezi a kaptárba a lépeket, a közfalakat és egy üres keretet, amelyet herefiasításra szán. Az ebbe a keretbe épített viaszsejtekbe rakja a királynő a meg nem termékenyített petéit, melyből hímivarú egyedek, herék kelnek majd ki. A méhek a kellemes hőmérsékletben gyorsan gyarapodnak, és így a nemzetség is megfelelően fejlődik.
Különösen nagy problémát jelenthetnek a Varroa atkák. Ezek az élősködők, melyek a mi klímánkon igencsak elterjedtek, a méhkaptár belsejében élnek. A Varroa atkák okozta fertőzés legyengíti a méheket, és a fertőzött egyedek jelentősen rövidebb ideig élnek. Ráadásul az atkák kártékony vírusokat is terjesztenek. A méhészek áprilistól kezdve védekeznek az atkák megjelenése és szaporodása ellen.

MÁJUS / JÚNIUS

A méhész tovább fejleszti a családokat. Ebben a két hónapban hozza létre az új családokat is. Ehhez olyan kereteket vesz el életerős családoktól, amelyeken főként idősebb lárvák és bábok – az úgynevezett fiasítás található. A kereteket egy üres kaptárba helyezi át. Amennyiben nincs párosodott királynője, amit szintén hozzáadhatna, a méhek maguk nevelnek” egyet. Ebben az időszakban zajlik a legfontosabb mézünk, az akácméz pergetése is.

 

JÚLIUS

A méhész júliusban leginkább naprafogó mézet perget a családoktól. Erdei környezetben előfordul az úgynevezett mézharmatméz, amely többek között sötét színében (a vörösesbarnától a sötétbarnáig), erőteljes, fűszeres-malátás aromájában, valamint alacsonyabb fruktóz- és glükóztartalmában különbözik a legtöbb más virágméztől.
A méhész július folyamán a méhszurok, más néven propolisz termelését is segíti. A propolisz nagyon fontos, hiszen ez az anyag nyújt védelmet a méhkaptárakban a baktériumokkal, gombákkal és más mikroorganizmusokkal szemben. A propolisz mennyiségének növelésére méhészünk egy ügyes trükköt alkalmaz: úgynevezett propoliszgyűjtő ráccsal fedi le a keretek tetejét. A méhek sem a fényt, sem a huzatot nem kedvelik a kaptárban, így a nyitott részt gyorsan betapasztják saját készítésű tömítőanyagukkal, a propolisszal. Ugye milyen zseniális?

AUGUSZTUS

Augusztusban legfontosabb feladat a Varroa atkák elleni harc folytatása.. Ehhez a méhész hangyasavat, esetleg oxálsavat használ. A kezelés sikeréről a kaptár alján található, elpusztult Varroa atkák száma alapján győződik meg.

SZEPTEMBER

A méhek betelelése a közelgő hideg évszakra szeptemberben fejeződik be. Erre a hónapra a téli élelemkészletnek beérlelve, lefedve a helyén kell lennie, hogy az esetlegesen bekövetkező hirtelen lehűlések ne veszélyeztessék méhcsaládjaink életét.

OKTÓBER

Októberben kerül sor az őszi átvizsgálásra: a méhész ellenőrzi az élelem mennyiségét családonként. Amennyiben az erősebb méhcsaládok kirabolták a gyengébbeket, gondoskodik az élelem egyenlő elosztásáról.

NOVEMBER

A november az ideális időpont minden olyan dolog megszervezésére, amelyek a korábbi tevékenységek miatt elmaradtak. Ebben a hónapban gondoskodik a méhész például a méz további feldolgozásáról is.

DECEMBER

Méhészünknek ilyenkor kell gondoskodnia arról, hogy a méhcsaládok a közelgő telet átvészeljék. Ez újabb csatát jelent a még életben maradt Varroa atkák ellen! A méhész egy meleg, cukorból és 3,5 % oxálsavból álló vizes oldatot csorgat a méhekre. Nemsokára itt az új év, és új fejezet kezdődik a méhkaptár és szorgalmas lakói életében.