A MÉHEK NAGY CSALÁDJA

Míg a házi méhet sokan ismerik, vadon élő testvéreiről, el szoktunk feledkezni. Pedig csak Magyarországon közel 700-750 méhfaj él, melyek bizonyos növényfélék beporzására specializálódtak.

A vadon élő méhektől nem kell félni! A legtöbbjüknek olyan puha a fullánkja, hogy azok az emberi bőrt nem szúrják át. A házi méhekkel ellentétben ezek améhek sokszor nem alkotnak családokat sem. Minden állat „magánzó”, a saját életét éli. Ismerjük meg két faját:

LEVÉLVÁGÓ MÉH (ANTHIDIUM OBLONGATUM)

Ez a méh fészeképítési módszeréről kapta a nevét. Elsősorban föld- és sziklarepedésekbe építkezik. Fészke kibéleleléséhez apró növényi szálakat használ, például ökörfarkkóróból, szalmavirágból vagy szamárkenyérből. A mézelő méhekkel ellentétben a levélvágó méh nem a hátsó lábai, hanem a potrohán lévő szőr segítségével gyűjti a virágport. Május és augusztus közepe között figyelhetjük meg, de ne tévesszük össze, az ugyancsak sárga-fekete színű darázzsal!

KAKUKKMÉH (PL. GATTUNG NOMADA FAJOK)

Ahogy a nevük is sejteti, a kakukkméhek idegen fészkeket használnak saját ivadékaik felneveléséhez. Nagy csibészek, hiszen nem csak „kakukktojásaikat” csempészik be az idegen fészkekbe, hanem az idegen lép viaszsejtjeiben lévő táplálékot is elcsenik, hiszen saját maguk nem gyűjtenek virágport utódaik számára. A kakukkméhek közé soroljuk a szőrtelen darázsméheket, amelyek a sárga, piros és fekete színek kölönböző kombinációban fordulnak elő.