Szilvás gombóc
Elkészítési lépések megtekintése
Előkészítési idő
60 min
Főzési idő
60 min
Teljes elkészítési idő
120 min
Közepes
Közepes
Felhívjuk a figyelmét, hogy a gomb megnyomásával adattovábbítás történik az adott szolgáltatóhoz. További információk az adatkezelési tájékoztatóban találhatók. Kérjük, senkinek se küldjön kéretlen reklámot!
Hozzávalók a következő recepthez 4 főre
- 800 g burgonya
- 200 g liszt
- 1 db tojássárgája
- 80 g sertészsír
- 30 ml BELLASAN napraforgó-étolaj
- 150 g HAPPY HARVEST kristálycukor
- 20 db apró szemű szilva
- 1 tk LE GUSTO őrölt fahéj
- 200g HAPPY HARVEST panírmorzsa
- 30 ml BELLASAN napraforgó-étolaj
- 50 g HAPPY HARVEST kristálycukor
- 200 g MILFINA tejföl
- 30 g HAPPY HARVEST kristálycukor
Elkészítés módja
- A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, egyforma kockákra vágjuk. Egy közepes lábasba tesszük, s felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi őket. Fontos, hogy a főzővízbe ne tegyünk sót!
- Kb. 25 perc alatt puhára főzzük a burgonyát, majd alaposan összetörjük, elkeverjük benne a zsírt és 100 g cukrot, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután belekeverjük a tojássárgáját és 3-4 részletben hozzákeverjük a lisztet.
- A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk és 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk. A szilvákat megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk, a maradék cukrot kikeverjük a fahéjjal.
- 1-1 kis tésztanégyzetet a tenyerünkbe veszünk, a közepére egy fél szilvát helyezünk, a szilvamag helyére pedig fahéjas cukrot kanalazunk. Ezután a tészta négy sarkát összecsípve gombócot formázunk belőle.
- Egy serpenyőbe beleöntjük az olajat, hozzámérjük a cukrot és a zsemlemorzsát. Közepes lángon 5-6 perc alatt aranybarnára pirítjuk, majd félrehúzzuk.
- Felforraljuk a vizet, majd hatosával beleengedjük a gombócokat. Ügyeljünk arra, hogy ne tapadjanak össze.
- Miután feljönnek a gombócok a víz tetejére, kiszedjük őket és a pirított zsemlemorzsába forgatjuk, édes tejföllel tálaljuk