Rendelés módosítása Módosítások bezárása

Kosár frissítése

Csicsóka

Édeskés, kicsit a dió ízére emlékeztető zöldség. Nyersen fogyasztva az íze retekre, karalábéra emlékeztet.  Krémleveseket, főzelékeket, köretet, de akár chipset is készíthetünk belőle.  A burgonyánál hatszor nagyobb a rosttartalma. Cukorbetegeknek erősen ajánlott, mert a benne levő inulin nevű anyag csökkenti a vér inzulinkoncentrációját. Szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is használható. Antibiotikumkúra után segít helyreállítani a bélflórát. 

Édeskömény

Ánizskaporként is ismerik. A gumó levesként, köretként, nyersen, sőt akár édesen is elkészíthető. Általában félbevágva vagy lemezeire bontva használjuk fel. Zöldje a kaporra hasonlít, kissé ánizsos ízvilággal. Az édesköménymag a növény termése, fűszerként, kenyerek, kolbászok ízesítőjeként használják. C-vitamint, folsavat, A-vitamint is tartalmaz. Gazdag vasban, kalóriatartalma viszont alacsony. A gyökér vízhajtó, vesetisztító.

Fekete retek

Ez a gyökérzöldség nemcsak tápértékéről, de még inkább gyógyhatásáról híres. Illóolajban, C-vitaminban, káliumban, vasban és foszforban gazdag. Antioxidánstartalma magas. A népi gyógyászatban epe- és májtisztító hatású szerként közismert, de jó rekedtség, köhögés, megfázásos betegségek ellen. Baktérium- és vírusölő hatású, immunerősítő szer. A félbevágott retek közepét kivájjuk és mézet töltünk bele. Fóliával alaposan becsomagoljuk és 24 órára a hűtőszekrénybe állítjuk. Ezalatt az idő alatt a méz átveszi a retek ízét és vitamintartalmát, melyet az üregből fogyasszunk el. A mennyiségnél azonban ügyeljünk az egyéni érzékenységre!

Gyömbér

A gyömbér gumós gyökerű, trópusi évelő növény, melynek a gyökértörzsét használjuk. Illatos, csípős, cukrot, keményítőt és gyantát is tartalmaz. Emésztési problémákra és afrodiziákumként is használták korábban. A gyömbér kitűnően használható gyomorbántalmakra, hányingerre, emésztési problémákra. A gyökér forrázata vértisztító hatású, meghűlés, torokfájás, felfúvódás, étvágytalanság, gyengeség ellenszere lehet. Erősíti az immunrendszert, mérsékli a lázat, hatásos ellenszere az influenzának. Szárítva, őrölve, kandírozva, illetve nyersen is használjuk.

Kelbimbó

Az egyik legmegosztóbb zöldség, pedig rendkívül egészséges.  Nagyon magas a C-vitamin tartalma. 10 dkg kelbimbó C-vitamin tartalma fedezi egy felnőtt napi szükségletét. Gazdag K-vitaminban, folsavban, A-vitaminban, mangánban, élelmi rostokban. Található benne kálium, B1-, B2- és B6-vitamin, E-vitamin, réz, vas és kalcium. Sok szénhidrátot és fehérjét tartalmaz. A tápanyagtartalmat párolással őrzi meg. Leginkább köretként használják, de néhány egyéb alapanyaggal remek főétel is lehet. Nagyjából minden olyan ételhez használható, ahol a recept eredetileg kelkáposztát ír. 

Kínai kel

Fehérjetartalma háromszorosa a fejes káposztáénak. Felhasználható salátaként, főzeléknek, rakott ételek alapanyagaként, de készíthetjük wokban is.  C-vitaminban gazdag, rengeteg aminosav és ásványi só található benne. Gazdag folsavban és béta karotinban is. Kalóriatartalma alacsony, ezért fogyókúrázók, diétázók bátran fogyaszthatják. A magas rosttartalma miatt az emésztésre is jótékony hatással van és az érzékeny gyomrúak is használhatják, mert nem puffaszt.  Koreában savanyítják, és kimcsi néven árulják.

Mángold

A répafélék családjába tartozó díszzöldség. Két típusa van, a spenóthoz hasonló kinézetű levél- vagy metélőmángold, valamint a száráért termesztett bordás mángold. Szerves savtartalma miatt élénkítő hatású. Gazdag A- és C-vitaminban. A leveleit a spenóthoz hasonlóan készíthetjük el, helyettesíthetjük vele. Keverhetjük zöldsalátákhoz nyersen is. Köretként, tésztákhoz is használhatjuk. A szárát pedig kínai kel, spárga vagy rebarbara helyettesítésére használhatjuk. 

Medvehagyma

A medvehagyma erdőkben, ligetes területeken nő. Virágzás előtt a fiatal, lándzsa alakú leveleit használjuk fel. Segít egyensúlyban tartani a koleszterinszintet, a vérnyomást és jót tesz az emésztőrendszernek is. Frissen, nyersen is felhasználhatjuk, akár pestót is készíthetünk belőle.  Főzelék, leves is készülhet belőle, de húsokhoz is kiváló, akár fűszervajként is. 

Mini római saláta

Levelei zöldessárga színűek, lapát vagy hosszúkás tojásdad alakúak. A római saláta íze kissé kesernyés és erőteljesebb ízű, mint a fejes saláta. Elsősorban a belső, zsengébb leveleket használják fel frissen saláták készítéséhez, de párolva köretként is fogyasztják. A leforrázott levelek íze a spárgáéhoz hasonlít. A római saláta a fő összetevője az amerikai konyha klasszikus salátájának, a Ceasar salátának, melyet Cesare Cardini, egy olasz-mexikói származású hotel- és étterem-tulajdonosról neveztek el, ő készítette először.

Nagydobosi sütőtök

Nagy, lapított gömb alakú, erősen bordázott, szürkés héjú zöldség, 5-10 kg-ot nyom, de óriás példányok is teremnek. Az íze kissé édeskés. Kemény, 4-5 cm vastag narancssárga húsa minden tökös ételhez kiváló. A tök húsa sok vizet, rengeteg káliumot és elenyésző mennyiségű nátriumot tartalmaz. Az összetétele alapján tehát ideális a hólyagproblémák kezelésére, mivel fokozza a veseműködést és a vizeletürítést. A tökmag az emésztést serkenti. 

Pak choi

A pak choi (pak-choi, bok choi, pak choy) a kínai kel egyik rokonnövénye, magyarul bordás kelnek hívjuk, fejet nem képző káposztaféle, elterjedt salátanövény. A pak choi gyakorlatilag olyan, mintha kereszteztük volna a káposztát és a salátát: a pak choi szárrésze ropogós és lédús, levelei lágyak, de nem annyira, mint a salátáé. Habár a pak choi nyersen is fogyasztható, a legtöbb esetben alávetik valamilyen hőkezelésnek, vigyázva, nehogy túl sok hő érje, mert attól elveszhet az élvezeti értéke. Fűszeres öntettel, szójaszósszal, fokhagymával, halszósszal vagy citrusos dresszinggel is kiváló.  

Paszternák (pasztinák)

A fehérrépára hasonlít, de íze teltebb, édesebb. A pasztinák levele azonban nem fogyasztható. A paszternák sötét, hűvös helyen sokáig eláll, de szobahőmérsékleten is kibírja néhány napig. Felhasználás előtt javasolt meghámozni, ehetjük nyersen, párolva, főzve, sütve, pirítva, grillezve, illetve készíthetünk belőle zöldségchipset is. Nagyon jó köret, de krémlevesnek és főzeléknek is remek. Folsavat, kalciumot, káliumot, B1-, B2-, B3- és C-vitamint, vasat és cinket tartalmaz. Ezen kívül magas a rosttartalma, a bélrendszer karbantartásában is jó szolgálatot tesz, valamint úgy tartották, hogy a paszternák vágykeltő hatással bír, azaz afrodiziákum.

Patisszon

A patisszont, vagy másnéven csillagtököt amerikai származású zöldségként tartjuk számon. Érdekesség, hogy a 10-12 centiméternél kisebb átmérővel rendelkező patisszonokat nem kell se kimagozni, se meghámozni – elég, ha a kocsányt és a száraz virágszirmot eltávolítjuk és jó alaposan megmossuk. A patisszonnak fontos szerepe lehet a diabetikus és kalóriaszegény étrend összeállításánál. A 3-5 centiméteres terméseket savanyúságként tehetjük el, a nagyobb darabok pedig önálló ételként is megállják a helyüket – készíthetjük rántva, töltve, párolva, de akár még pörköltként is.

Pritaminpaprika

A pritaminpaprika az egyik legmagasabb C-vitamin tartalmú paprikafajta, melynek íze kellemesen édeskés, húsa vastag és zamatos. Szent-Györgyi Albert ebből a paprikafajtából vonta ki elsőként a C-vitamint. A pritaminpaprika színe az érés előrehaladtával változik. Kezdetben zöldes színű, majd az érés előtt szürkés-bordóra vált, végül pedig egységesen élénk vörösre érik. Amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a pritaminpaprika jól tartósítható is. Nyersen ledarálva, sóval eltéve ízletes paprikakrém, fűszerekkel, más zöldségekkel főzve ajvár készíthető belőle, de savanyúságnak befőzve is ideális alapanyag.

Salátahagyma

A salátahagyma a vöröshagymafélék közé tartozik, ám illata és íze is enyhébb, mint a hagyományos vöröshagymáé. Íze enyhén édeskés, nem nyomja el a többi alapanyag ízét, ezért kiválóan alkalmas nyers fogyasztásra, például salátákba, szendvicsekbe. Színe lehet fehér vagy vörös, de létezik lila változata is.

Sonkahagyma

A sonkahagyma teste hosszúkás, hengeres, íze nagyon kellemes, nem csípős, épp ezért salátákba, illetve mártásokba jobb választás, mint a lila hagyma, ám sokan főzéshez is ezt a fajtát használják, mert pikánsabb ízt ad az ételnek.

Sóska

Akár 60 centiméteres magasságúra is megnőhet, elsősorban vastag, nyíl alakú leveleit fogyasztjuk, de gyökérzetét is használjuk gyógyászati célra. Savanykás ízét az oxálsavnak köszönheti, egyes helyeken kizárólag fűszerezésre használják. Jelentős a C-vitamin tartalma, de sok benne az ásványi só, a mész, a foszfor, a vas is. Immunerősítő, vizelethajtó, nyálkaoldó, vértisztító. Régen skorbut és láz ellen is használták. Saláta, leves, főzelék is készülhet belőle. Illik a burgonyához, a lencséhez, de omlettbe is tehetjük. Halak töltelékeként is előfordul.

Szárzeller (halványító zeller)

Míg a hagyományos zellernél a gumót fogyasztjuk, a szárzeller gumóját nem lehet megenni, itt a levélnyeleket fogyasztjuk, amelyek ropogósak, lédúsak. A halványító (halványított) elnevezést onnan kapta, hogy a növekvő zellerszárat földdel eltakarják vagy eleve mély árokba vetik, így a napfény hiánya miatt elveszíti sötétzöld színét, és íze is kevésbé erőteljes. Nyersen mártogatóssal, salátákban is használhatjuk, az igazi Waldorf saláta is ebből készül. Ideális fogyókúrához, hiszen kalóriaértéke igen alacsony. Tartalmaz nátriumot, kalciumot, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, vitaminokat és nyomelemeket is. 

Torma

A tormát évezredeken keresztül leginkább csak az emberi szervezetre gyakorolt hatása miatt termesztették. Ezzel kezelték a különféle húzódásokat, zúzódásokat, előszeretettel alkalmazták hát- vagy derékfájás kezelésére is, szirup formájában köhögéscsillapításra, illetve a megfázás tüneteinek enyhítésére használták. Érdemes megemlíteni, hogy nagyon magas a C-vitamin tartalma, sok benne a folsav, a kálium, a kalcium, a mangán, és igen magas a rosttartalma is. A reszelt tormát nem csak különféle húsok, kolbászok mellé adhatjuk, hanem egy-egy teáskanálnyit elkeverhetünk a reggeli rántottánkba, frissítő reggeli itallá varázsolhatunk vele egy pohárnyi paradicsomlevet, feldobhatjuk vele az előre összeállított salátákat, különféle édes pácok ízét mélyíthetjük vele, így például adhatjuk mézes vagy lekváros pácokhoz, mártásokhoz is.  

Rebarbara

Zöldség létére gyümölcsként süteményekben, desszertekben, kompótban használjuk fel. Kitűnő muffinban, rétesben, pitében felhasználva. Minél zöldebb a levélnyél, illetve minél idősebb a növény, annál magasabb az oxálsav-tartalma. Az oxálsav felelős a savanyú ízért, ráadásul kellemetlen mellékhatásokat okozhat. Fiatal rebarbarát azok is ehetnek, akiknek tartózkodniuk kell a savas ételektől. A vese- vagy epebeteg felnőtteknek és a gyerekeknek azonban csak mértékkel ajánlott a fogyasztása. A rebarbarás étel fogyasztása után fél órát várni kell a fogmosással.