Rendelés módosítása Módosítások bezárása

Kosár frissítése

Miért kell a csomagolás?

2015 végén az Európai Bizottság új csomagot fogadott el, amely kimondja, hogy az Európai Unió (jelenleg lineáris) gazdaságát át kell alakítani fenntarthatóvá, ami a körforgásos gazdaság elnevezést kapta. A jövő gazdaságában nem keletkezik végleges hulladék, mert a gazdasági folyamatból kilépő anyag a rendszer egy más pontján hasznos erőforrásként jelentkezik.
Ehhez azonban már a termékek tervezésénél és gyártásánál figyelembe kell venni a javíthatóság, tartósság és hasznosíthatóság szempontjait, ahogy a csomagolások mennyiségének csökkentése, visszaválthatósága és hasznosíthatósága is kiemelt jelentőséggel bír a körforgásos gazdaság felé vezető úton.

Azonban ez sem mindig egyszerűen megoldható, hiszen bizonyos esetekben kifejezetten indokolt a csomagolások használata:

  • frissen tartják az élelmiszereket, ezáltal csökken az élelmiszerhulladék mennyisége;
  • a sérülékeny árut védik a külső hatások ellen, így csökken a károsodás okozta hulladékmennyiség;
  • a gyorsan romlandó termékek élettartamát hosszabbítják;
  • az árucikk szállítása során megőrzi a termék eredeti állapotát, illetve – amennyiben a csomagolás sérül a szállítás során – információt nyújt a termék esetleges sérüléseiről;
  • bizonyos cikkek esetében megkönnyíti a tárolást, és ezáltal csökkenti a nem megfelelő raktározásból származó hulladék mennyiségét.

Csomagolás és csomagolás között azonban óriási különbségek lehetnek, hiszen nem mindegy, hogy vissza tud-e kerülni a gazdasági körforgásba a szelektív hulladékgyűjtés útján, vagy csak végleges hulladékként távozhat a folyamat végén.

Ennek eredményeként született meg az ALDI csomagolóanyag küldetése, amelynek köszönhetően éves szinten több tonnányi papír- és műanyaghulladék csökkentését érik el. Ezzel a küldetéssel találkozol, amikor az eddigi kartonok helyett már többször használatos ládákat látsz az üzletben; amikor nem találod a műanyag fedőket bizonyos termékeken, mert teljesen kivezették azokat; de ennek a küldetésnek a szerves részét képezi az is, ha hiába keresed például a műanyag szívószálakat és poharakat, mert bizonyos egyszer használatos műanyag termékeket végleg kivezettek a kínálatukból.