Rendelés módosítása Módosítások bezárása

Kosár frissítése

Tippek és trükkök a vízspóroláshoz

Ahhoz, hogy egy kádat megtöltsünk vízzel átlagosan 140 liter víz szükséges. Ezzel szemben zuhanyzás közben percenként nagyjából csak 15 liter víz fogy el. Így egy körülbelül 5 perces zuhanyzás alkalmával megspórolhatjuk a fürdés során elhasznált vízmennyiség felét.

Hajmosás során is könnyedén spórolhatunk a vízzel, ha a folyamat közben elzárjuk a csapot, ezzel elkerülhetjük a szükségtelen vízpazarlást, valamint a hajmosás alaposságát sem befolyásolja.

A legtöbben fogmosás, borotválkozás közben egyaránt nem zárják el a csapot, miközben a víz szükségtelenül folyik. Egy spórolós tipp: A csap elzárása. Gyakran nem gondolunk arra, hogy ezzel mennyi vizet is spórolhatnánk.

A csepegő csapokat nem szabad alábecsülni, egy év alatt akár 100 liter víz is elfolyhat így. Ezért ha csöpögni kezd a csap, azonnal javíttassa meg.

Egy A/4-es papír előállításához 10 liter víz szükséges. Ezért gondolja át alaposan, minden nyomtatás előtt, hogy valóban szükséges-e, vagy válassza inkább a kétoldalas megoldást.

A biotermékek növény védőszerei nem tartalmaznak szintetikus anyagokat, így a talajvízbe nem kerül szennyezett kémiai anyag. Tehát, aki a biotermékeket részesíti előnyben, amellett, hogy tudatosan vásárol, védi a környezetet és a talajvíz minőségét.

A kisebb és nagyobb festési munkálatok közben oldószer és hígító maradványok egyaránt keletkeznek. Soha ne öntse a lefolyóba ezeket a hulladékokat, mert ott nem bomlanak le és így beivódhatnak a talajvízbe.

A szappan és hámlasztó termékek tisztító hatásához gyakran a legapróbb műanyag részecskéket - úgynevezett mikroműanyagokat használnak fel. Azonban a csatornarendszerben ezen anyagok nehezen bomlanak le. Az ALDI saját márkás kozmetikumai, testápoló szerei és babaápoló termékei teljes mértékben mentesek a mikroplasztiktól. A hámlasztó termékeinkben például finomra őrölt sárgabarackmagot használunk, amellyel óvjuk környezetünket. Figyeljen oda vásárlása során, hogy kerülje a mikroplasztikot.

Egyértelműen igen. A kézi mosogatás során sokkal több vízre van szükségünk, mint egy teljesen feltöltött mosogatógépnek. Ennek következtében előnyösebb egy elektromos gépet beszerezni, mellyel időt spórolhatunk, azon kívül, hogy a környezetre is kevésbé ártalmas.

A mosó,- illetve mosogatógép mindig legyen tele. Egy jó tipp, ehhez: használjunk színfogó kendőt. Így a különböző színű ruhákat is egyszerre ki tudjuk mosni.

A megmaradt vizet a vízforralóban gyakran szükségtelenül forraltuk fel, így inkább mindig csak annyi vizet melegítsen, amennyire valóban szüksége van. Ezzel nem csak vizet, de energiát is spórolhat. Azonban ha maradt víz a forralóban, hagyja kihűlni, majd locsoljon vele virágokat.

A mosó,- és mosogatógép vásárlásakor figyeljünk a gépek energiahatékonyságára és vízfogyasztására. Ezen alapkövetelmények betartásával hosszú távú alacsony energiafogyasztással, valamint alacsony üzemeltetési költségekkel számolhatunk, mely jól jön a családi kasszának.

Sokan nem tudják, hogy a WC öblítéshez szükséges a legnagyobb vízmennyiség a háztartásban. Az egyes használatok során sincs szükség a víztárolóban lévő összes vízmennyiségre. Azonban az öblítés mennyiségét szabályozó gomb beszerelése megakadályozhatja a felesleges víz felhasználást az öblítés során.

Ha adott a lehetőség mentse meg az esővizet. Ezzel nem csak a vízhasználatot csökkentheti, de a növényeknek is jót tesz, hiszen ők jobban kedvelik az esővizet a csapvíznél.

Egy nagy nyomású tisztítógép hasznos lehet, de óránként kb. 500 liter vizet fogyaszt és nem alkalmas minden tisztítási módszerre. Néha a hagyományos tisztítási módszerekkel, mint például egy törlőruhával és egy vödör vízzel hatékonyabbak lehetünk, amellett, hogy kevesebb vízmennyiséget használunk fel.

A növények számára megfelelőbb a reggeli, valamint esti öntözés, mivel a délutáni hőségben a víz elpárolog a földből mielőtt a gyökerek beszívhat ták volna a folyadékot. Így megtörténhet, hogy a növények elégnek, ha a locsolás után erős napfény éri őket.

A lazább kerti talajban a gyökerek több vizet tudnak felszívni. Ezért nem árt néha befedni a talajt, hogy az érzékeny gyökerek több vízhez juthassanak .

Ha a földet fakérgekkel, levelekkel, valamint komposzttal borítja be, az hosszabban marad nedves és hűvös, ezáltal kevesebb locsolásra lesz szükség, továbbá a gyom is lassabban nő.

Nem is gondolnánk, hogy a modern autómosókban sokkal kevesebb vizet használnak fel, mintha otthon kerítenénk rá sort, hiszen a víz legnagyobb részét újra fel tudják használni. Ugyanakkor a mosás során az autóról lemosott olajok, és kenőanyagok nem kerülnek a természetbe.

A kertben való gyomlálás tavasszal ideális. A gyomnövények sok vizet szívnak fel, ezér t a későbbiekben mellettük a hasznos növényeknek is sok vízre lesz szükségük. Ha figyelünk erre, kevesebb vízmennyiségre lesz szükségünk öntözés során.

Egy kerti locsoló rengeteg vizet használ el. Azonban a célzott öntözés, vagy egy cseppfogó tömlő használata biztosítja a hatékony működést, amellett, hogy sokkal kevesebb vizet használ fel.

A kutyák és macskák számára is fontos a mindennapi friss folyadék, azonban általában az edényükben lévő víz nem fogy el teljes mértékben. Ahelyett, hogy kiborítaná a maradékot, locsolja meg vele inkább a virágokat, hisz azoknak is jól esik egy kis frissítő.

Semmi esetben sem szabad a megmaradt olajat és zsírt a lefolyóba, illetve a WC-be önteni, ugyanis eltömíthetik azokat és káros hatással lehetnek a környezetünkre.

Különösen ártalmas a szennyvízre gépjárművekből származó hulladékolaj, mivel akár 1 liter használt olaj 1.000.000 liter vizet beszennyezhet, ezért inkább mindig vigye a használt olajat a legközelebbi benzinkútra.

Az agresszív trágyák és növény védőszerek használata kerülendő a kertben, ugyanis a szennyező anyagok bekerülhetnek a talajvízbe. Használjon inkább biológiai alternatívákat, a környezetünk, valamint az állatok hálásak lesznek érte.

Az erős tisztítószereket a tisztító berendezések nem tudják maradéktalanul lebontani így azok bekerülhetnek a földbe, azon keresztül pedig az ivóvízbe. Jó megoldás a szűrők vagy más mechanikus tisztítóeszközök alkalmazása, amelyek védik a talaj vizet, valamint nem károsítják a csővezetékeket sem.

Minden termék előállításához szükség van vízre. Ezért célszerű hosszú élettartamú termékeket vásárolni, és a hibás termékeket pedig lehetőség szerint megjavíttatni. Ezzel nem csak vizet spórol, hanem pénzt is.

A már szükségtelenné vált, lejárt szavatosságú gyógyszereket soha nem szabad a WC-be, valamint a lefolyóba önteni. A gyógyszertárak visszaveszik a feleslegessé vált gyógyszereket, és gondoskodnak azok megfelelő megsemmisítéséről.

Zöld területek csökkentése gátolja az esővíz felszívódását, így az értékes csapadék nem közvetlenül a talajból szívódik fel. Ezért ha több zöld és természetes földterület van a kertben, a természet könnyebben tudja a vizet újrahasznosítani.

A vízi élőhelyünket számos élőlény tartja egyensúlyban. Ezért mindig ügyeljünk a víz megfelelő kezelésére és annak fogyasztására, ugyanis így nem csak környezetünket, de az élőlényeket is védhetjük .

A toxikus összetevők átjutnak a talajon keresztül a talajvízbe, majd ezután az ivóvizeinkbe.

Egy gondos környezet, tavakkal és folyókkal rendkívül fontos. A vizek nagymértékű szennyeződöttsége katasztrofális hatással van az állat,- és növényvilágra. A tiszta tavak nem csak az állatoknak fontosak, az ember számára is csodálatos kikapcsolódást nyújthatnak.

Minden kerttulajdonos a tökéletes gyepről álmodik. Viszont a sok nyírás hatására könnyen kiszáradhat füvünk, különösen nyáron, így gyakran öntözésre kerül sor. Ennek hatására nagyobb lesz a vízhasználat. Inkább hagyja nagyobbra nőni a füvet annak érdekében, hogy elkerülje a szárazságot.

A testünk/egészségünk érdekében sosem szabad spórolni a vízfogyasztással. Napi két liter víz számos egészségi problémát megoldhat.

A nem szezonális gyümölcsöket és zöldségeket messziről importálják, melynek következtében nem csak a termékhez szükséges víz, hanem a szállításhoz is egyaránt. Válasszuk a regionális termékeket, ezzel közvetetten tudunk vizet spórolni, és élvezhetjük a szezonok sokszínű kínálatát. Összehasonlításképp: Nálunk egy kiló burgonya megtermeléséhez körülbelül 10 liter vízre van szükség, ugyanezen mennyiséghez Afrikában több mint 100 liter víz szükséges.