Rendelés módosítása Módosítások bezárása

Kosár frissítése

Tóth István, az ALDI méhésze

Az ALDI biatorbágyi méhhotelének méhésze Tóth István, aki hét éve tart saját méheket  Sárkeszin, egy kis faluban, Fejér megyében. Jelenleg 80 méhcsaládot gondoz, de számuk év közben folyamatosan változik.
A méhek szakszerű gondozását, mint a kaptárbontást, füstölést, István különböző méhészetekben sajátította el, majd a saját méhei között szerzett tapasztalatokat, sőt néha a saját kárán tanulta meg a többi fogást.

„Szeretem a méheket, mert megbízhatóak, valamint jó tanárok: addig tanítanak, hogyan foglalkozzam velük, amíg jól nem csinálom. Minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a legjobbat nyújtsák a különböző körülmények között.“- mondja István.

A méhész feladata azonban nem csak a méhek kezelése, hiszen folyamatosan új kereteket és kaptárokat kell készítenie, illetve a méhek vándorlását elősegítő logisztika és papírmunka, a mézvétel  és mézkiszerelés márciustól szeptemberig heti 5-6 nap elfoglaltsággal jár.

István szerint nem kell félni a méhektől, de jó, ha tudjuk, hogyan viselkedjünk a közelükben. A méhek különösen érzékenyek az erős illatokra, így érdemes kerülni a parfümök és erős dezodorok előzetes használatát, ha a kaptár közelébe megyünk. Ha kaptársor mellett visz az utunk, ajánlatos a kaptársor mögött elmenni, hogy ne kerüljünk a repülési útvonalba, így nem zavarjuk meg a gyűjtő méheket.

Akácméz

A Magyarországon termelt akácméz nagyon magas minősége miatt Hungaricum, alapvető értékű export termék. Robizin és akacin tartalma miatt jó köhögés csillapítására, fertőtlenítő hatású. Kalciumban gazdag mézfajta, segít a mészhiányos betegeken, ellensúlyozza az izomgyengeséget.

Selyemfű méz

A Kiskunságban virágzó "gyomnövényről" hordják a méhek ezt a mézet a kaptárakba. Nem gyűjtik a virágporát, így allergiások is biztonságosabban fogyaszthatják ezt a mézfajtát.  A többi mézhez hasonlóan gyulladáscsökkentő, vérnyomásszabályzó és szervezeterősítő hatásai ismertek. Viszonylag hosszú ideig megőrzi folyékony állagát.

Hársméz

Igen karakteres íz és illatvilága van, ezért ideális sütéshez, ki tudja emelni az ízeket az ételekben. A legjobb gyulladáscsökkentő hatással bír a mézek között köhögés és hörghurut esetén sokat segíthet. A közepesen kristályosodó mézekhez tartozik.