**
{% elseif cartEntry.wasPriceLast30Days %}**
{% elseif cartEntry.wasPriceLastCampaign && cartEntry.wasPriceLastCampaignDateFrom %}** {{cartEntry.LastCampDateFrom}}
{% endif %}Rendelés módosítása Módosítások bezárása
Aprók, mégis óriási, mire képesek! Minél többet foglalkozunk a méhekkel, annál világosabbá válik, hogy ezek az apró teremtmények abszolút elbűvölőek. Tudta-e például, hogy...
Föld körüli út egy üveg mézért? Ugye, hogy hihetetlen? Hallott már arról, hogy...
A propolisz – más néven méhszurok – egy ragacsos, gyantát tartalmazó, antibakteriális hatású anyag. A méhek a gyantát az erdeifenyőkön, vörösfenyőkön, lucfenyőkön, feketefenyőkön, , nyarakon, vadgesztenyén és más fákon, bokrokon gyűjtik. A kaptárban viasszal és virágporral elegyítik, és különleges váladékukkal teszik puhává.
A propolisz gyantából és balzsamból áll, és 7,5-35% közötti viasztartalommal rendelkezik. 60 különbözőféle hatóanyagot tartalmaz, gyógyhatása régóta ismert. A méhgyanta B-, C-, E-vitamint és biotint, nyomelemeket és ásványi anyagokat (vas, króm, réz, cink, mangán, vanádium és szilícium), valamint esszenciális zsírsavakat és enzimeket és sok más növényi hatóanyagot, úgynevezett bioflavonoidot tartalmaz.
A méhek propolisszal ragasztják be a kaptár repedéseit és réseit, így védik magukat a huzattól, a nedvességtől és a mikrobáktól. A kaptár bejáratánál található „sorompó” is propoliszból készül. Ez a különleges anyag azonban nem csak a méhek számára fontos! A propolisznak sokféle jótékony, pl. antibakteriális, antibiotikus, antidepresszáns, méregtelenítő, regeneráló és sebgyógyító hatást tulajdonítanak, segíthet fertőzések, gyulladások és számos más betegség legyőzésében.
A méhészek sokféle technikát alkalmaznak a propolisz betakarítására. Az egyik legismertebb az úgynevezett rácsos módszer. Ilyenkor a méhész a propolisszal borított rácsot két napra mélyhűtő ládába helyezi, majd a megdermedt, törékeny gyantát kikaparja, és egy edényben összegyűjti.
Ha a méhész elegendő propoliszt szüretelt, az összegyűjtött mennyiséget egyharmad részben 80%-os alkohollal elegyíti, majd az oldatot 2-3 héten át reggel és este alaposan felrázza –egészen addig, amíg egy sötét színű, telt oldatot nem kap. Ezt kávészűrőn átönti, és a kész propolisz oldatot kis üvegekbe tölti.