Rendelés módosítása Módosítások bezárása

Kosár frissítése

A méhek elképesztőek

Aprók, mégis óriási, mire képesek! Minél többet foglalkozunk a méhekkel, annál világosabbá válik, hogy ezek az apró teremtmények abszolút elbűvölőek. Tudta-e például, hogy...

  • … egy házi méhcsalád 30 000 – 60 000 egyedből áll, vagyis olyan népes, mint egy kisváros?
  • … egy méhanya naponta körülbelül 1500-2 000 petét rak?
  • … egy méhcsaládnak 50-80 kilogramm mézre van szüksége a saját táplálkozásához?
  • … a méheknek egy fél üveg méz előállításához akár 40 000 km-t is kell repülniük?

A méhek vonzereje

Föld körüli út egy üveg mézért? Ugye, hogy hihetetlen? Hallott már arról, hogy...

  • … a méhek matematikai zsenik? Hatszögletű lépeik, a méhsejtek nem egyszerűen gyönyörűek, hanem tökéletesen használják ki a teret. A úgynevezett méhsejt-modell a tudósokat is elkápráztatja?
  • … világszerte több mint 30 000 különböző méhfaj létezik?
  • … a méhek képesek az UV-sugárzás észlelésére, ezért a fehér virágokat is színesnek látják?
  • … a hímeknek nincs fullánkjuk, és egyetlen feladatuk a szaporodás?
  • … a virágos növények 80%-a rászorul a méhek által történő beporzásra?

A propolisz jótékony hatása

A propolisz – más néven méhszurok – egy ragacsos, gyantát tartalmazó, antibakteriális hatású anyag. A méhek a gyantát az erdeifenyőkön, vörösfenyőkön, lucfenyőkön, feketefenyőkön, , nyarakon, vadgesztenyén és más fákon, bokrokon gyűjtik. A kaptárban viasszal és virágporral elegyítik, és különleges váladékukkal teszik puhává.

A propolisz gyantából és balzsamból áll, és 7,5-35% közötti viasztartalommal rendelkezik. 60 különbözőféle hatóanyagot tartalmaz, gyógyhatása régóta ismert. A méhgyanta B-, C-, E-vitamint és biotint, nyomelemeket és ásványi anyagokat (vas, króm, réz, cink, mangán, vanádium és szilícium), valamint esszenciális zsírsavakat és enzimeket és sok más növényi hatóanyagot, úgynevezett bioflavonoidot tartalmaz.

A méhek propolisszal ragasztják be a kaptár repedéseit és réseit, így védik magukat a huzattól, a nedvességtől és a mikrobáktól. A kaptár bejáratánál található „sorompó” is propoliszból készül. Ez a különleges anyag azonban nem csak a méhek számára fontos! A propolisznak sokféle jótékony, pl. antibakteriális, antibiotikus, antidepresszáns, méregtelenítő, regeneráló és sebgyógyító hatást tulajdonítanak, segíthet fertőzések, gyulladások és számos más betegség legyőzésében.

A propolisz szüretelése

A méhészek sokféle technikát alkalmaznak a propolisz betakarítására. Az egyik legismertebb az úgynevezett rácsos módszer. Ilyenkor a méhész a propolisszal borított rácsot két napra mélyhűtő ládába helyezi, majd a megdermedt, törékeny gyantát kikaparja, és egy edényben összegyűjti.

Ha a méhész elegendő propoliszt szüretelt, az összegyűjtött mennyiséget egyharmad részben 80%-os alkohollal elegyíti, majd az oldatot 2-3 héten át reggel és este alaposan felrázza –egészen addig, amíg egy sötét színű, telt oldatot nem kap. Ezt kávészűrőn átönti, és a kész propolisz oldatot kis üvegekbe tölti.