Rendelés módosítása Módosítások bezárása

Kosár frissítése

Edina hivatásszerűen foglalkozik hulladékgazdálkodással és fenntarthatósággal, emellett mindig is fontos volt számára, hogy ne csak a munkája szóljon a környezettudatosságról, ezért magánemberként is törekszik a tudatos élet- és háztartásvitelre.

Kump Edina tippjei

Műanyagmentes július (Plastic Free July) egy adott hónapra szóló nemzetközi kihívás. A kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy egy kis odafigyeléssel jelentősen csökkenthető az egyszer használatos műanyagok mennyisége a háztartásokban.
Kump Edina (Környezetkutató tanácsadó) segítségével júliusban naponta hasznos tippeket adunk a műanyagmentes életmód elsajátításához.
Edina hivatásszerűen foglalkozik hulladékgazdálkodással és fenntarthatósággal, emellett mindig is fontos volt számára, hogy ne csak a munkája szóljon a környezettudatosságról, ezért magánemberként is törekszik a tudatos élet- és háztartásvitelre.

Kövesse figyelemmel egész júliusban Kump Edina műanyagmentes tippjeit!
Amint belevág, azzal fog szembesülni, hogy a műanyagok mindenhol, de tényleg mindenhol ott vannak. Ez a felismerés lesz az első lépés a változtatás felé. A cél nem a tökéletes műanyagmentesség, hanem hogy minél kevesebb egyszer használatos műanyagot használjunk.

Sok szeretettel köszöntöm az ALDI Műanyagmentes Július kampányának keretében! Mielőtt belevágnánk a konkrét tippekbe, fektessünk le néhány tudnivalót, amiket jó, ha végig szem előtt tartunk majd a hónap során.

  1. A Műanyagmentes Július egy figyelemfelhívó kampány, amiben éves szinten több millió ember vesz részt. Tudjuk, hogy nem elérhető cél, hogy ez a több millió ember egyik napról a másikra tökéletesen műanyagmentesen élje az életét.
  2. Amint belevágunk, azzal fogunk szembesülni, hogy a műanyagok mindenhol, de tényleg mindenhol ott vannak. Ez a felismerés lesz az első lépés a változtatás felé.
  3. A cél nem a tökéletes műanyagmentesség, hanem hogy minél kevesebb egyszer használatos műanyagot használjunk.

Tudta Ön, hogy 2021. július 1-től számos egyszer használatos műanyag betiltásra került az Európai Unióban, így Magyarországon is?

Idén júliustól már nem lehet forgalomba hozni azokat a műanyagokat, amik a tengerekben megtalálható hulladékok 70%-át teszik ki együttesen, ugyanakkor létezik rájuk fenntartható alternatíva. Így például betiltásra kerültek a műanyag-fültisztító-pálcikák, a műanyag-evőeszközök és -tányérok, vagy épp a szívószálak is.
Mindegyikre megtalálhatjuk a környezettudatos helyettesítő-termékeket, például fémből, fából, papírból, vagy üvegből. Nézzünk körül otthonunkban, és figyeljük meg a hétköznapjainkat is: mikor használunk ilyen eszközöket? Biztos, hogy szükségünk van rájuk a jövőben is? Ha igen, akkor keressük meg a számunkra megfelelő alternatívákat.

Használja a saját vászonszatyrát és zsinóros zsákjait a vásárlások során!

Az egyik leglátványosabb, és azonnal bevethető műanyagcsökkentő lépések egyike, ha elkezdjük elhagyni a nejlonszatyrok és zacskók alkalmazását. A legkönnyebb dolgunk a pékáruk és a zöldség-gyümölcs kínálat terén lesz, hiszen akár egy nagyobb üzletben is dönthetünk úgy, hogy letépünk egy újabb műanyag zacskót, vagy inkább elővesszük a saját, tartós és mosható zacskó alternatíváját. 

A Műanyagmentes Július nem kizárólag az egyszer használatos és a szabad szemmel is jól látható műanyagokról szól.

Tudta Ön, hogy rengeteg kozmetikum tartalmaz műanyagokat? Jelenleg több száz olyan összetevő létezik, ami mikroműanyagot jelöl, és szinte mindenben ott vannak: a bőrradírozókban, arclemosókban, fogkrémekben, rúzsokban, alapozókban, ajakbalzsamokban, hidratáló krémekben, stb. A leggyakrabban előforduló mikroműanyagokat így találjuk meg az összetevők között: polietilén (polyethylene), polipropilén (polypropylene), polietilén-tereftalát (poly-e-terephthalate), polimetil-metakrilát (polymethyl methacrylate). Nézzünk szét a fürdőszobában, vannak műanyagokat tartalmazó kozmetikumaink? Ha igen, kezdjük el fokozatosan elhagyni ezek használatát, keressünk helyettük megfelelő alternatívákat.  

Szokott Ön kávét, teát elviteles pohárba kérni? Tudta, hogy ezek a papírpoharak belülről egy vékony műanyagréteggel is be vannak vonva?

A műanyag-bevonatnak köszönhetően válnak tartóssá és vízállóvá a poharak, a két egybeolvasztott réteg azonban meggátolja az újrahasznosításukat. Ezek a poharak egyszeri használatot követően azonnal a szemetesben végzik, ahonnan hulladéklerakóba vagy -égetőbe kerülnek. Ha legközelebb kávét, teát szeretnénk inni, ám elkerülnénk az elviteles poharak használatát, több lehetőség közül is választhatunk. Dönthetünk úgy, hogy hagyunk magunknak néhány percet arra, hogy inkább ott helyben, csészében fogyasszuk el az italunkat, ezzel kiszakadva kicsit az állandó rohanásból. Azonban ha épp nincs időnk arra, hogy leüljünk és békésen elfogyasszuk az italunkat, vihetjük magunkkal a saját poharunkat és kérhetjük abba az italt. 

Az egyes műanyagfajtákon 1-7-ig találhatunk számozásokat.

Ha élelmiszert szeretnénk tárolni bennük, akkor jó, ha meg tudjuk különböztetni őket egymástól, mert vannak köztük veszélyesebbek, amiket érdemes kerülnünk. Ilyen például a 3-as számmal jelölt polivinilklorid (PVC), ami csövek, palackok, műbőrök, padlóburkolók, de akár csomagolóanyagok alapanyaga is lehet.

Ha forró, zsíros ételekkel kerülünk kapcsolatba, akkor ftalátok és adipátok válhatnak ki belőle, amik bekerülhetnek az élelmiszerbe. Ezek az anyagok nagyobb mennyiségben csökkenthetik a termékenységet és a nemzőképességet, illetve károsíthatják a májat. A legjobb, ha teljesen elkerüljük azokat az élelmiszereket tartalmazó műanyag csomagolásokat, amik PVC-t tartalmaznak, illetve a PVC-ből készült gyermekjátékokat.

Próbáljuk ki a jó minőségű szilárd szappanokat!

Fontos, hogy a szappan természetes és tápláló összetevőket tartalmazzon, ezzel óvva bőrünket. Rövid távú használat esetén hat például a jojobaés olívaolaj, míg hosszú távon a tejsav és glicerin, ám a szappanok hatékonyságát a sheavaj és a méhviasz tartalom is növeli.

Ha jól választunk szappant, az a bőrünket nem fogja kiszárítani, sőt akár a faggyútermelést is normalizálhatja. Tömbszappant könnyedén beszerezhetünk műanyag csomagolás nélkül, tegyünk velük egy próbát!

Használjuk a már meglévő eszközeinket, és ne cseréljük le a jól működő műanyagtárgyainkat a műanyagmentesség jegyében!

A Műanyagmentes Július elsődleges célja, hogy felhívja a műanyagok okozta problémára a figyelmet, illetve hogy elkezdjünk tájékozódni arról, miképp kerülhetnénk el az egyszer használatos műanyagokat a jövőben. Ez nem azt jelenti, hogy a meglévő műanyageszközeinket most azonnal le kellene cserélnünk. Ha vannak például műanyagdobozaink, bátran használjuk azokat továbbra is. Persze arra ügyeljünk, hogy élelmiszertároláshoz milyen műanyagokat alkalmazunk, mert nem mindegyik biztonságos egészségügyi szempontból – erre itt a tippek során külön kitérünk.

2021. júliustól az egyszer használatos műanyag-termékekről szóló irányelv értelmében betiltásra kerültek a műanyag-fültisztítópálcikák.

A jogszabályi változás miatt ezekkel már nem találkozhatunk a boltokban, ugyanakkor fenntarthatóbb alternatívák elérhetőek helyette. Az ALDI már jóval a jogszabály bevezetése előtt is csak fenntartható erdőgazdálkodásból származó, papír alapú pálcikákat árusított, amivel éves szinten kb. 24 tonna műanyagot spórolnak meg.

Az egyes műanyagfajtákon 1-7-ig találhatunk számozásokat.

Ha élelmiszert szeretnénk tárolni bennük, akkor jó, ha meg tudjuk különböztetni őket egymástól, mert vannak köztük veszélyesebbek, amiket érdemes kerülnünk. Ilyen például a 6-os számmal jelölt polisztirol. Polisztirolból készülhetnek csomagolóanyagok, eldobható kávéspoharak, ételhordó dobozok, joghurtos flakonok, de a zöldségek, gyümölcsök és húsok alá tett hungarocell tálca is ebből készül.

A polisztirollal érintkező élelmiszerekbe sztirol kerül, amit a WHO rákkeltő anyagként tart számon, de a hormonháztartást és a termékenységet is negatívan befolyásolhatja. A jó hír, hogy 2021 júliusától betiltásra kerültek a polisztirol étel- és italhordók is. 

Az arctisztítás területén roppant könnyű dolgunk van, ha változtatni szeretnénk, hiszen mind az egyszer használatos vattákat, mind a műanyagflakonos kozmetikumokat könnyedén ki tudjuk váltani fenntartható alternatívákkal.

A sminklemosáshoz és a szennyeződések eltávolításához alkalmazott sminklemosó kendők és vattapamacsok helyett bevethetjük az újrahasználható, mosható arctisztító-párnákat. A lemosáshoz és tisztításhoz használt kozmetikumokat pedig bátran lecserélhetjük hidegen sajtolt olajokra, amelyek nem csak arcbőrünk tisztításában, hanem ápolásában is segítségünkre lesznek.
Tegyünk pár csepp hidegen sajtolt olajat (például mandulaolajat, jojobaolajat, szőlőmagolajat) az arctisztító-párnára, majd ezzel tisztítsuk meg az arcunkat. A művelet végén érdemes azonnal kiöblítenünk az arctisztító párnát némi szappan segítségével, de gépben, a ruhákkal együtt is kimoshatjuk.

Tudta, hogy a rágógumi is műanyagot tartalmaz?

A II. világháború után kezdték elhagyni a természetes alapanyagú gumit a gyártás során. Ma már a rágók nagy része abból a szintetikus gumiból készül, mint amiből a bicikliabroncsok belseje is.
Elvétve találhat természetes alapanyagokból készült rágógumit, egyesek pedig esküsznek az édesgyökér rágására alternatívaként, ám ismét a legegyszerűbb megoldás jár egyben a legkevesebb műanyaghulladék keletkezésével: akár teljesen el is hagyhatja a rágózást.

Műanyag és műanyag között óriási különbségek lehetnek.

Egyáltalán nem mindegy például egészségügyi szempontból, hogy milyen fajtájú műanyagban tároljuk az élelmiszert. A biztonságos műanyagok közé tartoznak a 2-es, 4-es és 5-ös számmal jelölt polietilén és polipropilén alapanyagú műanyagok. Ha vannak ilyen számmal jelölt műanyagdobozaink, ne dobjuk ki őket a Műanyagmentes Július jegyében, hanem használjuk még hosszú évekig. Annak érdekében viszont, hogy minimálisra csökkentsük az esélyét, hogy bármi is kioldódhasson a műanyagdobozokból, érdemes néhány alapszabályt betartani. Először is, sose tároljunk műanyagban savas, illetve zsíros ételt. Másodszor, ne melegítsünk ételt ezekben a műanyagokban, akkor se, ha az szerepel rajtuk, hogy mikrohullámú-sütőben használhatók. Ez pusztán annyit jelent, hogy a műanyag nem fog megolvadni a mikróban, arra viszont nincs garancia, hogy valóban ne oldódjon ki belőlük semmi. Végül jobb, ha ügyelünk arra, hogy ne karcoljuk a műanyag felületét, illetve kézzel mosogassuk inkább a mosogatógép helyett. 

Lehet, hogy néhány hete még csak fel sem tűnt, hogy mennyi műanyag vesz minket körül, mostanra viszont már annyira zavaró a sok eldobható műanyag, hogy szívünk szerint azonnal tökéletesen műanyagmentes életet folytatnánk.

A jó hír, hogy ha nem zavarna minket az egyszer használatos műanyag, akkor motivációnk sem volna arra, hogy belekezdjünk a változtatásba: vagyis máris győzött a mozgalom! A változás azonban sosem könnyű feladat, így jobb, ha tudjuk, mik lehetnek segítségünkre a szokásaink felülírása során. Kezdetnek elegendők azok a kisebb előrelépések, amiket könnyedén meg tudunk tenni és nem térnek el gyökeresen az eddigi rutinunktól, vagyis haladjunk fokozatosan. A kisebb változtatásokat idővel felválthatják majd a nagyobb vállalások, azonban fontos, hogy mindig adjunk elegendő időt magunknak ehhez. Türelemmel könnyebben átvészeljük a kihívásokat, és jobban be is épülnek az új szokások a hétköznapi rutinunkba. A hibáktól pedig ne féljünk, hanem tanuljunk belőlük, és higgyük el, egy-egy kudarc még nem dönti romba mindazt, amit addigra elértünk.

A PET-palackos vizeket és üdítőket könnyedén kiválthatjuk útközben egy saját kulacs használatával, otthon pedig – ha szükséges – víztisztító-berendezéssel vagy szódavízzel.

Tudta, hogy ezeket a műanyagpalackokat elsősorban egyszeri használatra tervezték? Az utóbbi években egyre több kutatás hívja fel a figyelmet arra, hogy jobb is lenne egyutas csomagolóanyagként tekintenünk rájuk, illetve minimalizálni a használatukat. Ennek fő oka, hogy anyagukból néhány hét elteltével, illetve savas itallal való tartósabb érintkezés során hormonháztartást befolyásoló, illetve rákkeltő vegyületek oldódhatnak ki. Mivel ez a folyamat hő hatására fokozódhat, ezért jobb, ha nyaranta semmiképp sem tárolunk PETpalackba töltött italokat pl. az autóban. Európában a csapvíz minőségét fokozottabban ellenőrzik, mint az ásványvizeket, ezért amennyiben a vízvezeték minősége megfelelő, bátran fogyaszthatunk vizet közvetlenül a csapból. Ráadásul ezzel jelentősen kevesebb mikroműanyagot is juttatunk a szervezetünkbe: egy friss nemzetközi tanulmány szerint aki kizárólag palackozott italokból oltja szomját, hússzor annyi mikroműanyagot fogyaszt el, mintha csapvizet inna. Egy újabb egyszerű, könnyen bevezethető hétköznapi megoldás az egyszer használatos műanyagok helyett: a PET-palackok alternatívájaként szerezzünk be egy tartós kulacsot. Vigyük magunkkal az utazások során vagy épp a strandra is, de egy dologra ügyeljünk: BPA- és BPS-mentes kulacsot válasszunk.

Ha élelmiszervásárlás, akkor a legkönnyebb dolgunk a zöldségekkel és gyümölcsökkel lesz.

Szinte bárhol hozzájuk tudunk jutni csomagolás nélkül, legyen szó piacról vagy szupermarketről. Csak a saját tárolóinkat, például vászonzsákokat kell magunkkal vinnünk, így abba vásároljuk az árut a műanyagzacskó helyett. 

Nem kell mindenből újat beszereznünk!

A környezettudatosság útján járva előbb-utóbb számos zöld alternatíva jön majd szembe velünk. Az azonban, hogy valaminek létezik fenntarthatóbb helyettesítő-eszköze, még nem jelenti azt, hogy mindenképp szükségünk van rá, főképp nem azonnal. Először mindig nézzünk körbe otthon, és gondoljuk át, vannak-e olyan meglévő eszközeink, amikkel el tudunk indulni az úton. Vannak például régi műanyagdobozaink, amiket még évekig tudunk használni? Szuper, ellenőrizzük, hogy biztonságos műanyag-e, és alkalmazzuk még hosszú ideig, akár élelmiszertárolásra is. Van egy kiürült üveg palackunk, ami tökéletesen betöltené egy kulacs szerepét? Lapulnak a fiókban régi textil zsebkendők, vászonzsákok? Mindegyikkel elindulhatunk az úton anélkül, hogy egy fillért is kellene költenünk új eszközökre. 

Felmerült már Önben a kérdés, hogyan lehetséges gyorsan és egyszerűen szőrteleníteni felesleges műanyaghulladék nélkül?

46 éve gazdagítjuk eldobható borotvákkal is a szemétlerakókat, mivel sajnos a legtöbb egyszer használatos eszközhöz hasonlóan, ezek a borotvák sem gyűjthetők szelektíven. A megoldás érdekében azonban már nem szükséges visszanyúlnunk a régi, bizonyos esetekben akár rizikós borotválkozási szokásokhoz. Mára számos modern, biztonságos, ám mégis tartós és műanyagmentes alternatíva közül választhatunk. Ilyen lehet például egy jó minőségű elektromos borotva vagy epilátor is, de ha a klasszikus irányt keressük, a cukorgyanta, illetve egy fém biztonsági borotva is tökéletes megoldásul szolgálhat.

Találkozott már Ön a mikroszálak fogalmával?

A textilekből és ruhaneműkből kiszakadó szintetikus szálakat értjük alatta. Egy-egy otthoni ruhamosás során több mint 700.000 mikroszkopikus műanyag szál szakad le a textilekből, így mi is tehetünk a mikroszálszennyezés ellen, ha megfelelően kezeljük a ruháinkat. A legtöbbet azzal tehetjük, ha csökkentjük a mechanikai súrlódást, illetve annak esélyét, hogy a ruhák egymáshoz dörzsölődjenek: centrifugázzunk alacsonyabb fordulatszámon. Ha megoldható, ne használjuk a szárítógépet. Szilárd helyett folyékony mosószert használjunk, illetve mossuk külön a finom és durva textileket. 

Ha legközelebb műanyag gyermekjátékot vásárolnánk, ügyeljünk arra, hogy kerüljük a 3-as és 7-es számú műanyagokat, illetve győződjünk meg arról, hogy a játék BPA- és BPS-mentes legyen.

Utóbbi különösen azoknál a játékoknál fontos, amiket a kicsik még előszeretettel a szájukba vesznek. Amennyiben van rá lehetőségünk, a legjobb, ha eleve nem is műanyagalapút választunk, hanem fából készültet. Amire ez esetben ügyeljünk, hogy a játék tömörfából készüljön, illetve legyen teljesen natúr, vagy maximum természetes lakkal kezelt, mert ezzel tudjuk kizárni annak esélyét, hogy egészségügyi kockázatot hordozó, illékony szerves vegyületeket tartalmazzon.

A különböző műanyagokon 1-7-ig találhatunk számozásokat, amik az egyes műanyagfajtákat jelölik.

Ha élelmiszert szeretnénk tárolni bennük, akkor jó, ha meg tudjuk különböztetni őket egymástól, mert vannak köztük egészségügyileg kockázatosabbak. Ilyenek például a 7-es számmal jelölt egyéb műanyagok, amelyek közül elsősorban a polikarbonátot érdemes kerülnünk. Ennek oka, hogy magas hőmérsékleten és savas közegben (például citromos teával megtöltve) BPA oldódik ki a polikarbonát csomagolásból, amit rákkeltő anyagként ismerünk, de összefüggésbe hozták már a cukorbetegséggel, asztmával és szívbetegségek kialakulásával is. Jó hír, hogy emiatt a polikarbonátból készült cumisüvegeket 2011-ben már be is tiltották az EUban.

Tervezzük meg a bevásárlást!

A tudatos vásárlás a műanyagcsökkentés egyik alappillére: így előre felkészülhetünk arra, hogy minél kevesebb műanyag-csomagolással, vagy akár teljesen műanyagmentesen intézhessük a vásárlást. Készítsünk listát, mielőtt vásárolni indulnánk, tervezzük meg, hol fogunk vásárolni (piacon, termelőknél például könnyebben jutunk csomagolás nélküli áruhoz), és vigyük magunkkal a vászonzsákokat, dobozokat. A lista ráadásul a spórolásban is segítségünkre lesz, ha valóban csak azokat az élelmiszereket és egyéb tárgyakat szerezzük be, amikre szükségünk van.

Műanyag mosogatószivacs helyett válasszunk fenntartható alternatívát.

A háztartásokban használatos műanyag mosogatószivacsokból használat közben számtalan, egészen apró műanyagrészecske szakad le. Ha ezek átmérője 5 mm-nél kisebb, mikroműanyagoknak nevezzük őket. Mivel ezek a szennyvíztisztítók szűrőjén könnyedén átjutnak, sajnos végül közvetlenül természetes vizeinket szennyezzük velük. Legközelebb a műanyag mosogatószivacs helyett válasszunk műanyagmentes megoldást: például luffatökből készült szivacsot, fenntartható fából és természetes sörtékből álló mosogatókefét, de akár horgolhatunk is magunknak tartós mosogatószivacsot természetes textilből.

Ha tehetjük, ruhaneműink megválasztásakor döntsünk a GOTS logóval ellátott termékek mellett.

A Global Organic Textile Standard (Globális Organikus Textil-szabvány) a legszigorúbb tanúsítás a textíliák minősítése során: a teljes ellátási láncra érvényes, a gyapot termesztésétől kezdve a gyártáson át egészen a címkézésig és forgalmazásig. Az ALDI üzletekben is találhatunk GOTS ruhaneműket, emellett cél, hogy 2025-re kizárólag fenntartható forrásból származó pamutot forgalmazzon az üzletlánc.

Tudta Ön, hogy egy nő átlagosan 8 évet menstruál élete során?

Ez alatt több tízezer egyszer használatos intimhigiéniás eszközt használ el, és nagyjából 800.000 Ft-ot költ minderre. Pedig léteznek már szép számmal tartós, kényelmes, ráadásul egészség- és pénztárcabarát alternatívák is, mint például az intimkelyhek, a mosható betétek, vagy épp a menstruációs bugyik. Csak rajtunk áll, hogy nyitottak vagyunk-e ebbe az irányba, és csatlakozunk-e több százezer nőtársunkhoz, akik már váltottak.

Az egyszer használatos háztartási- és alufólia, folpack helyett próbáljuk ki a méhviaszos kendőt.

Frissen tartja az ételt, tökéletesen alkalmas zöldségek, gyümölcsök, sajtok, pékáruk és rágcsák csomagolására vagy az edényeket is lefedhetjük vele. Akár otthon is elkészíthetjük magunknak, amihez csak egy pamut textilre és némi méhviaszra lesz szükségünk. Ha pedig a kendő elhasználódott, frissíthetjük méhviasszal, és használhatjuk tovább, vagy kisebb darabokra szétvágva komposztálhatjuk, így az visszakerül a körforgásba.

Ha szoktunk vásárolni virágföldet, nem csak erre költjük a pénzünket, hanem a műanyag csomagolásra is.

Ezt egy csapásra megspórolhatjuk, ha elkezdünk otthon komposztálni, és ezzel tápanyagdús földet termelni saját magunkak, hulladékokból. Tudta Ön, hogy egy átlag magyar ember kukájának harmadát olyan anyagok teszik ki, amiket könnyedén komposztálhatna? Ha van kertünk, csak nevezzünk ki ehhez egy félárnyékos helyet, de számos megoldás létezik már a beltéri megoldásra, vagy akár egy közösségi komposztálót is kereshetünk a közelünkben.

Tudta Ön, hogy a nedves törlőkendők általában műanyagalapúak?

Fajtától függően 15-90 százalékban műanyagból állnak, többségük poliészterből készül, és rengeteg vegyi anyaggal impregnált mikroszálat tartalmaz. Egy gyakori tévhit egyre komolyabb problémákat okoz globális szinten: Valójában a nedves törlőkendők a csatornahálózatba jutva (pl. a wc-n lehúzva) is egyben maradnak műanyag-alapanyaguk miatt. Ha a szennyvíztelepek nem tudják időben kezelni, eldugíthatják az egész rendszert, de akár az otthoni csatornahálózatban is komoly kárt tehetnek. Természetkárosító hatását pedig csak fokozzák az anyagukból kioldódó műanyag-mikroszálak, valamint élőlények pusztulhatnak el amiatt, ha összetévesztik a kendőket természetes táplálékaikkal. A legjobb, ha teljesen elhagyjuk a nedves törlőkendők használatát, de ha ezt még soknak érezzük, és egyelőre inkább csak csökkentenénk a felhasznált mennyiséget, akkor egy fontos dolgot mindenképp jegyezzünk meg: sose húzzuk le a nedves törlőkendőt a lefolyón és soha ne dobjuk el természetben – a szemetesben a helyük.

A Műanyagmentes Júliust illetően jó, ha tudjuk, hogy a hajápolási készítmények terén nem csak a csomagolás, hanem maga a termék is tartalmazhat műanyagokat.

A samponokban, ápolószerekben, vagy akár a hajlakkokban is megtalálhatók lehetnek olyan mikroműanyagok, amiket a gyártók szándékosan adtak a készítményhez. Szerencsére ma már számos alternatíva közül van lehetőségünk választani, amikkel egy csapásra műanyagmentessé válhat a hajápolási rutinunk. Kísérletezzünk, legközelebb próbáljunk ki egy szilárd sampont, vagy samponszappant.

Figyeljük meg, egy átlagos hétköznap során mennyi egyszer használatos műanyaggal találkozunk.

A legtöbb ember számára ezek műanyagszatyrok, PET-palackok, frissentartó-fóliák, és elviteles ételtárolók. Mindre találhatunk könnyedén újrahasználható, tartós alternatívákat: például vászonzsákokat, újratölthető kulacsot, méhviaszos kendőt, újraszalvétát vagy saját, meglévő dobozokat. Keressük meg azokat az alternatívákat, amik a legnagyobb segítségünkre lehetnek abban, hogy el tudjuk kerülni az egyszer használatos műanyagokat, és állítsuk össze ezekből a saját, fenntartható szettjeinket.

A Műanyagmentes Július kihívásba sokan úgy kezdenek bele, hogy egyszerre szeretnének az élet minden területén változást elérni, holott bőven elég kihívás egyetlen szokás, vagy terület megváltoztatása egy hónap leforgása alatt.

Mostanra számos ötlettel gazdagodtunk, és néhányat lehet meg is valósítottunk, de egy biztos: tudatosabbá váltunk a téma terén. Ezt már önmagában elkönyvelhetjük sikernek, csak az a fontos, hogy ne álljunk meg itt a hónap végén, hanem szép lassan haladjunk tovább, és lépésről lépésre építsük be az új, műanyagmentes szokásokat az életvitelünkbe. Válasszunk ki az eddigi tippek közül egy szimpatikusat, majd igyekezzünk azt megszilárdítani az elkövetkező hetek során. Miután sikerrel jártunk, jöhet a következő. Így fog észrevétlenül tartós életmódváltásba csapni át egy olyan kihívás, amiről sokan – tévesen – úgy gondolják, hogy csak egy hónapról szól.