Az egyes műanyagfajtákon 1-7-ig találhatunk számozásokat.
Ha élelmiszert szeretnénk tárolni bennük, akkor jó, ha meg tudjuk különböztetni őket egymástól, mert vannak köztük veszélyesebbek, amiket érdemes kerülnünk. Ilyen például a 3-as számmal jelölt polivinilklorid (PVC), ami csövek, palackok, műbőrök, padlóburkolók, de akár csomagolóanyagok alapanyaga is lehet.
Ha forró, zsíros ételekkel kerülünk kapcsolatba, akkor ftalátok és adipátok válhatnak ki belőle, amik bekerülhetnek az élelmiszerbe. Ezek az anyagok nagyobb mennyiségben csökkenthetik a termékenységet és a nemzőképességet, illetve károsíthatják a májat. A legjobb, ha teljesen elkerüljük azokat az élelmiszereket tartalmazó műanyag csomagolásokat, amik PVC-t tartalmaznak, illetve a PVC-ből készült gyermekjátékokat.