784 tonna élelmiszert mentett 2018-ban az ALDI az Élelmiszerbankkal együttműködve

Biatorbágy, 2019. március 1. – Az ALDI Magyarország közel 800 tonnányi élelmiszert juttatott el rászorulók számára a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével, idén újabb ALDI-üzletek csatlakoznak a programhoz.

2016 óta tart az ALDI és az Élelmiszerbank együttműködése, amely során a diszkont áruházlánc az üzleteiből, illetve a logisztikai központjából kereskedelmi forgalomba nem kerülő, de emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszereket juttat el az Élelmiszerbank és partnerszervezetei révén rászorulók számára. Teszik mindezt önkéntes alapon, Magyarországon ugyanis jelenleg nem kötelező a lejáró élelmiszerek karitatív célú átadása. A megmentett élelmiszer az áruházi kínálat különböző területeiről származik, hiszen csomagolt és csomagolatlan zöldség és gyümölcs, a látványpékségekben előző este megmaradt, illetve az elszállítás napján lejáró csomagolt pékáru, továbbá az elszállítás napján lejáró hűtött termékek egyaránt megtalálhatóak az Élelmiszerbank és partnerei által elszállított árucikkek között. A lejáró élelmiszerek mellett számos olyan terméket átad az ALDI, amelyek csak esztétikai hibás, sérült, de nem lyukas csomagolásúak. Az áruházlánc és az Élelmiszerbank az élelmiszerbiztonsági szabályok maximális betartásával, közös erővel mérséklik az élelmiszerpazarlást, és juttatják el a megmenthető termékeket azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. Az ALDI az átadandó élelmiszereket természetesen gondosan csomagolva tárolja, ügyelve arra, hogy ne keveredhessenek a selejttel, illetve az egyéb, értékesítésből kivont áruval.

A vállalat budakeszi üzlete volt az első, amely belépett ebbe a programba, és amelyet 2018 végéig még 74 üzlet követett, így a 138 magyarországi ALDI-áruház több mint fele már menti az élelmiszert, és támogatja a közvetlen környezetében élő rászorulókat, akik számára rendkívül nagy segítséget jelentenek ezek az adományok. Az idei év első hónapjában újabb két üzlet csatlakozott a szervezett élelmiszermentéshez és az év során további áruházak kapcsolódnak majd be az Élelmiszerbankkal közös együttműködésbe. Az üzletek mellett az ALDI biatorbágyi logisztikai és igazgatási központja is hozzájárul a program sikeréhez, hiszen 2017 óta innen is elszállítják az emberi fogyasztásra még alkalmas élelmiszer felesleget. Az ALDI 2018-ban összesen 784 tonna élelmiszert adott át az Élelmiszerbanknak, ebből 21,5 tonna származott a központi raktárból.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesületről
Magyarországon minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országunkban felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és a rászorulók között, ezzel elősegítse az éhezés és az élelmiszerpazarlás csökkenését Magyarországon. Az Élelmiszerbank működésével egyszerre szolgál környezetvédelmi és szociális célokat. Az Élelmiszerbank több mint 14 éves fennállása óta gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált élelmiszereket, melyek között vannak közeli lejáratú vagy csomagolási hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is. 2018-ban 11.000 tonna mentett élelmiszerrel több mint 300.000 nélkülözőt segített rendszeresen.

Az ALDI a diszkont filozófia megalkotójaként kiváló minőségű élelmiszereket és non-food termékeket biztosít vásárlói számára a lehető legkedvezőbb áron. Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. 2008-ban nyitotta meg hálózatának első áruházát Magyarországon, jelenleg országszerte 138 üzlettel van jelen a magyar kiskereskedelemben és mintegy 3500 főt foglalkoztat. A vállalat ALDI UTAZÁS márkanév alatt egyéni és csoportos utazások, szállások és repülőjegyek széles körét kínálja online platformon, továbbá három üzletének parkolójában diszkont benzinkutakat üzemeltet. Az ALDI mind a biatorbágyi logisztikai központjának, mind pedig boltjainak teljes áramszolgáltatását Magyarországon előállított zöldárammal biztosítja, továbbá klímavédelmi projektek támogatásával ellentételezi az operatív működéséből származó üvegházhatású-gázkibocsátását, így karbonsemleges működésű. A vállalatról bővebb információ a www.aldi.hu honlapon található.

Telefon: 36 70 634 88 76