Környezettudatos munkahely: vízadagoló automatákkal válik még fenntarthatóbbá az ALDI

Biatorbágy, 2023. január 4. – Tovább csökkenti működésének karbonlábnyomát az ALDI. A jövőben szűrt csapvizet kínáló vízadagoló automatákból biztosítja a friss vizet dolgozói számára az üzletekben, ezzel váltva le a munkahelyi védőitalként eddig nyújtott műanyag palackos ásványvizet.

Az ALDI Magyarország elkötelezett a környezet védelme iránt, az elmúlt évek során már számos intézkedést vezetett be annak érdekében, hogy működésének karbonlábnyoma minél kisebb legyen. A vállalat a „Mellőzni. Újrafelhasználni. Újrahasznosítani.” szlogen jegyében tudatosan csökkenti csomagolóanyag-felhasználását. Üzleteinél vásárlói számára lehetőséget teremt például a használt elemek vagy a használt sütőzsiradék leadására, továbbá saját csomagolóanyagait is szelektíven gyűjti. A 2017 óta zöldáramot használó vállalat 2018-tól karbonsemleges működésű, hiszen klímavédelmi projektek támogatásával ellentételezi az operatív működésből származó üvegházhatású-gázkibocsátását. Az áruházlánc 16 megyében 93 üzleténél biztosít töltési lehetőséget az elektromos, illetve tölthető hibrid gépjárművek használói számára az E.ON Hungária Csoport által az ALDI-parkolókba telepített 143 e-töltő segítségével.

A vállalat kiemelt figyelmet fordít munkatársai mentális és fizikai egészségére, az egészségmegőrzés részeként rendszeresen oszt dolgozóinak vitamint, ingyenes szűrővizsgálatokat szervez, illetve naponta friss zöldséget, gyümölcsöt és többféle – hideg és meleg – frissítőt, saját márkás ásványvizet biztosít munkatársai számára.

A védőitalként kínált ásványvíz azonban jelentős környezetterhelést jelentett, hiszen eddig évente több mint 800 000 műanyag palacknyi hulladék keletkezett az üzletekben. A kiürült palackok a szelektív gyűjtésnek köszönhetően újrahasznosításra kerültek.

A műanyag palackok jelentette környezetterhelés megszűntetése érdekében a vállalat már 2015-ben vízadagoló automatákat telepített biatorbágyi logisztikai központjában. Két éve már ugyanígy az irodai dolgozók is a jó minőségű, korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló, szűrt csapvizet fogyaszthatják a palackozott ásványvizek helyett. A vízadagoló automaták alkalmazásával az elmúlt 7 év során az ALDI eddig több mint 1 000 000 műanyag palackot takarított meg logisztikai központjában és irodaházában.

A mostani döntés eredményeként a cég a jövőben ugyanilyen, a vezetékes vízhálózatra csatlakoztatott szűrt csapvizet kínáló vízadagoló automatákat helyez el az üzleteiben dolgozó munkatársak számára. Amellett, hogy megfizethető és környezetkímélő védőital, a szűrt, hűtött csapvíz – amely szénsavas formában is elérhető – további előnye, hogy a teli és az üres palackok tárolása nem vesz el értékes teret a munkahelyi környezetből, illetve az évi 800 000 palack újrahasznosításának elmaradásából eredő karbonlábnyom megtakarítás is jelentős. A vízadagolók aktívan hozzájárulnak a környezeti erőforrásokkal való felelősségteljes bánásmódhoz, a műanyaghulladék, illetve a karbonlábnyom csökkentéséhez. A bolti munkatársak a logisztikai dolgozókhoz hasonlóan újrahasznosított műanyagból készülő, BPA-mentes kulacsokat kapnak, amellyel biztosítható a higiénikus vízfogyasztás további műanyag, vagy egyéb hulladék keletkezése nélkül.

Az ALDI számára kiemelten fontos, hogy tevékenységének környezetre gyakorolt hatását a lehető legalacsonyabb szinten tartsa, és fenntartható, innovatív megoldásokat vezessen be. Tavaly újabb 16 üzleténél telepített napelemes rendszereket, több mint 100 üzleténél telepített ingyenes használt sütőolaj-leadókat, bővítette e-töltői számát, és az országos láncok közül elsőként állított napi forgalomba e-kamiont. Az Év Boltja versenyen a szektor környezetvédelmi intézkedései közül az ALDI tevékenységét találták a legkiemelkedőbbnek, így két egymást követő évben, 2021 után 2022-ben is az ALDI-nak ítélték oda az Év Környezettudatos Kereskedője díjat.

Az ALDI a diszkont filozófia megalkotójaként kiváló minőségű élelmiszereket és non-food termékeket biztosít vásárlói számára a lehető legkedvezőbb áron. Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. 2008-ban nyitotta meg hálózatának első áruházát Magyarországon, jelenleg 163 áruházzal áll a vásárlók rendelkezésére és több mint 6000 főt foglalkoztat. A vállalat ALDI UTAZÁS márkanév alatt egyéni és csoportos utazások, szállások széles körét kínálja online platformon, továbbá öt üzletének parkolójában diszkont benzinkutakat üzemeltet. Az ALDI mind a biatorbágyi logisztikai központjának, mind pedig saját tulajdonú boltjainak teljes áramszolgáltatását zöldárammal biztosítja, továbbá klímavédelmi projektek támogatásával ellentételezi az operatív működéséből származó üvegházhatású-gázkibocsátását, így karbonsemleges működésű. Az ALDI környezetvédelmi tevékenységével 2021-ben és 2022-ben is elnyerte Az Év Környezettudatos Kereskedője díjat, látványpékségeinek fejlesztésével pedig Az Év Friss Pékáru Kereskedője 2022-es elismerést. Az ALDI Magyarország lett a PwC 2021 Legvonzóbb Munkahelye Díj első helyezettje a kiskereskedelem kategóriában. A vállalatról bővebb információ a  www.aldi.hu honlapon található.

Sajtófotók az alábbi oldalról tölthetők le: https://www.aldi.hu/hu/az-aldirol/sajtoszoba/fotogaleria.html

Telefon: 36 70 634 88 76